https://playdotjs.com/

SASAV’da 100. Yıla yakışır sergi

Kadim Sanatlarımızdan Kazaziye ve Telkari Çalışmalarından Oluşan Cumhuriyetimizin 100. Yılı’na Yakışır Nadir Bir Sergi sanatseverlerle buluştu

Sanat Yayın: 16 Aralık 2023 - Cumartesi - Güncelleme: 16.12.2023 11:27:00
Editör - İsmet Akkoç
Okuma Süresi: 5 dk.
135 okunma
Google News

Resimden- müziğe, heykelden- fotoğrafa, danstan- halkoyununa, yazarlıktan- çizerliğe kadar her alanda sanat ve kültür faaliyetlerinde hem ustalara saygıyı hem de genç yeteneklere fırsat eşitliğini ilke edinmiş olan SASAV, Cumhuriyetimizin 100. Yılında önemli bir sergiye daha ev sahipliği yaptı.

Kültür Bakanlığı ve Halkbank'ın "10 yılda 1000 usta projesi" ile unutulmaya yüz tutmuş 7 sanattan biri olan Kazaziye sanatını İstanbul'da ilk uygulayanlar arasında yer alan Kuyumculuk Öğretmeni Sanatçı Handan Özgenç ve öğrencilerinin yorumları ve çalışmalarından oluşan yüz eser ve onlarca hediyelik üründen oluşan serginin açılışına yoğun bir ilgi vardı.

Açılış konuşmasını Sasav Yönetim Kurulu Başk. Ahmet Baykan ve Yönetim Kurulu Üyeleri Prof. Basri Erdem ve Doç. Vural Yıldırm ile birlikte sergiyi düzenleyen Kuyumculuk ve El Sanatları Öğretmeni Handan Özgenç’in yaptığı sergide Kadim Sanatlarımızdan Kazaziye ve Telkâri sanatının eşsiz örnekleri sergilendi.

SASAV Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Baykan konuşmasında; SASAV’ın açtığı ve ev sahipliği yaptığı sergilerle gerek İstanbul gerekse de ülke genelinde hatırı sayılır bir sasygınlığa eriştiğinden bahsederek bunun arkasında yatan unsurun SASAV’ın misyonu olduğunu belirtti. Bu misyonun da ‘’hem ustalara saygı hem de genç yeteneklere fırsat eşitliği’’ olduğunu belirtti.

Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Basri Erdem de konuşmasında; el sanatlarımızın geçmişte ülkemizde yeterince önemsenmediğini ancak günümüzde gerek üniversiteler gerekse orta öğretimde açılan bölümler ile bu alanda epey ilerleme sağlandığını belirtti. Önemlı̇ bir konunun da bu sanatlarımızın aslının korunarak uygulamaların yapılması gerektiğini özellikle belirtti.

Doç. Vural Yıldırım ise yaptığı konuşmada kadınlarımızın ve kız çocuklarımızın sanata ve el sanatlarına daha çok önem verdiklerini ve onların bu alanda daha çok eğitilmeleri gerektiğini, en iyi onların yapacağını belirtti.

Kuyumculuk Öğretmeni Handan Özgenç ise konuşmasında Unutulmaya yüz tutmuş Kazaziye ve Telkâri sanatının özelliklerinden ve tarihçesinden bahsederek daha de önce ülkemizin çeşitli kentlerinde ve müzelerinde açtıkları bu tür sergileri devam ettireceklerini belirterek bu alana dikkat çekmek istediklerini söyledi.

Konuşmaların ardından birlikte Sergiyi gezen sanatseverler ve misafirler eserler hakkında sanatçılardan bilgiler alarak eğitimini nasıl alabileceklerine dair sorular da sordular.

21 Aralık Perşembe gününe kadar açık olan sergi SASAV Sanatçılar ve Sanatseverler Vakfı Sergi Salonunda her gün 10: 00 ile 18:00 arası gezilebilir. Dileyen misafirler hediyelik ürünlerden de satın alabilirler.

Eserleri ile Katılan Sanatçılar: Handan Özgenç, Selma Uçan, Sevinç Altay, Okşan Akyüz, Yeşim Balcı, Ayşe Gedik, Hülya Yıldırım Eren, Münevver Gündoğdu, Nilüfer Yurt, Samet Demir, Şenay Gürbüz, Melek Uğur, Nedret Karataş, Didem Erhun

KAZAZİYE: Kadim sanatlardan bir olan Kazaziye sanatı ülkemizde ağırlıklı olarak Trabzon bölgesinde yapılmaktadır. Geçmişte, şehzadelerin kaftanlarında kullanılmıştır. Osmanlı İmparatorluğu devrinde, Kafkas ustalar tarafından saraya taşınmış olduğu bilinmektedir. 2009 yılında unutulmaya yüz tutmuş sanat olarak Kültür Bakanlığı’nın 10 yılda 1000 Usta projesinde yer alıp canlandırılmıştır.

24 ayar altın veya bin ayar gümüş telin 0,08 mikron ipek ip üzerine çıkrıkta sarılması ile elde edilir.

TELKARİ: İnce gümüş tellerin bükülmesi ile iç iç dolgu telinin hazırlanması ve dış çatı teli ile motifler oluşturularak çalışılan tel işleme sanatıdır.

Özellikle Mardin ve Midyat, Telkari sanatının doğup büyüdüğü yer olarak kendinden söz ettirmiştir. Trabzon ve Beypazarı’nda Telkari sanatı yapılmaktadır. 1000 ayar gümüş dolgu teli ve çatı teli ile yapılır.

 

 

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.