https://playdotjs.com/

İmamoğlu Kartal'da temel attı

İBB Başkanı ve Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Yardımcısı adayı Ekrem İmamoğlu, ‘İstanbul Yenileniyor Kentsel Dönüşüm Projeleri Toplu Temel Atma Töreni’ne katıldı.

Gündem Yayın: 15 Nisan 2023 - Cumartesi - Güncelleme: 15.04.2023 10:19:00
Editör - editor
Okuma Süresi: 6 dk.
240 okunma
Google News

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehircilik Grubu şirketleri; KİPTAŞ, İstanbul İmar AŞ ve BİMTAŞ tarafından kurulan İstanbul Yenileniyor platformu kapsamında riskli yapıların dönüşümü devam ediyor. Kadıköy, Kartal ve Şişli’de yer alan depreme dayanıksız blokların yerine yapılacak 4 projenin temeli; CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, İBB Başkanı ve Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Yardımcısı adayı Ekrem İmamoğlu, Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, CHP İBB Grup Başkanvekili Tarık Balyalı, milletvekilleri, milletvekili adayları ve coşkulu bir vatandaş topluluğunun katılımıyla atıldı. Toplu temel atma töreni, deprem riski altında olduğu için yıkılan, Kartal Hürriyet Mahallesi’ndeki Kaper Sitesi’nin bulunduğu alanda yapıldı. “300 Günde 300 Proje” maratonu kapsamında düzenlenen “İstanbul Yenileniyor Kentsel Dönüşüm Projeleri Toplu Temel Atma Töreni”nde, sırasıyla; KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, Yüksel ve İmamoğlu birer konuşma yaptı. 

“TEMEL GERÇEK OLUNCA, TOPLULUK DA GERÇEK OLUYOR”

Kendisinden önce konuşan Kurt’un, atacakları temeli “gerçek” olarak nitelemesine atıfta bulunan İmamoğlu, vatandaşları, “Temel gerçek olunca, topluluk da gerçek oluyor. Böyle samimi bir iletişim kuruyoruz. Coşkunuz için teşekkür ediyorum” sözleriyle selamladı. Türkiye’nin 17 Ağustos 1999 İzmit depreminden gereken dersleri çıkaramadığına vurgu yapan İmamoğlu, “Kentsel dönüşüm, bambaşka bir yere evrildi. Halbuki kentsel dönüşüm, varlık-yokluk sorunu gibi ele alınmalıydı. Ama İstanbul'da bunun modeli değişti. Ama biz, 4 yıldır göreve geldiğimiz an itibariyle, bu konuyu çok ciddiye alarak, her anında tekniği, bilimi önümüze yol haritası olarak koyarak, bu işin dayanışma olmadan çözülmeyeceğini bilerek; sadece bir belediyenin, büyükşehir belediyesinin, ilçe belediyesinin değil, topyekun bir mücadeleyle mümkün olduğunu bilerek hareket ettik” diye konuştu.

“BU MESELE, BİR SEÇİM MESELESİ OLAMAZ”

Vatandaşlara da bu konuda önemli görevler düştüğünün altını çizen İmamoğlu, “İnsanlarımızla bunun konuşulması ve çözüme gidilmesi yolunda yoğun çabalar gösteriyoruz. Bu çabanın, halkımız tarafından kabul görmesi ve her sokağı, her caddeye değinilmesi için de bu çabamızı illa büyük projeler meselesi olarak görmedik. Aynı zamanda biz bu işi sokak aralarına, caddelere kadar taşıyarak insanlarımızın sorunlarını çözme gayreti içinde olduk. Bütün yol arkadaşlarıma şunu söylemiştim: Bir daireyi dönüştürmek, en az dört canı kurtarmak demek. Burada bugün attığımız 336 dairelik temel ile nereden baksanız 1.400’e yakın vatandaşımızın hayatını kurtarıyoruz” ifadelerini kullandı. Sürecin, bütün konunun paydaşlarının samimiyetiyle çözülebileceğine dikkat çeken İmamoğlu, “Bu mesele, bir seçim meselesi olamaz. Seçimden önce gündeme gelmesi ve ‘Ben bu işi çözeceğim’ demek, asla olamaz. Tüm Türkiye'ye bu anlamda bir çağrıda bulunuyorum. Kesinlikle ve kesinlikle, deprem bölgesinde olan her insanımız, bu seçimde süreci ele alırken, ‘Geçmiş dönemlerde bu iş bir rant işi mi oldu; yoksa insanlarımızın canını, varlığını düşünen bir mesele mi oldu’ diye süreci ele almalı” diye konuştu.

3 İLÇEDE EŞ ZAMANLI TEMEL ATILDI

Konuşmaların ardından eş zamanlı atılan temellerle, 3 ilçe 4 mahallede yapılacak kentsel dönüşüm konutlarının yapımına başlandı. “İstanbul Yenileniyor Platformu” kapsamında birçok bölgede çalışmalar yürüten KİPTAŞ, yenileme başvurusunda bulunan; Kartal Hürriyet Mahallesi’ndeki Kaper Sitesi, Kadıköy Rasimpaşa Mahallesi’ndeki Nurcan Apartmanı, Kadıköy Feneryolu Mahallesi’ndeki Ferah Apartmanı Şişli Mecidiyeköy Mahallesi’nde yer alan tek ve çoklu yapıların birlikte dönüşümüne başladı. Temeli atılan 4 proje kapsamında, 336 riskli bağımsız birim, yaklaşık 1.350 kişi için çözüm üretilecek. Riskli yapıların yerine inşa edilecek projeler kapsamında, güvenli ve dayanıklı 648 bağımsız birim inşa edilecek.

İSTANBUL YENİLENİYOR’A YOĞUN İLGİ

KİPTAŞ, İstanbul İmar A.Ş. ve BİMTAŞ tarafından 5 Temmuz 2021’de hayata geçirilen “İstanbul Yenileniyor Platformu”, açıldığı günden itibaren yoğun ilgiyle karşılaşıyor. Kullanıma açıldıktan kısa bir süre sonra tek yapıların da yenileme başvurularının değerlendirmeye alındığı sisteme bugüne kadar toplam 39 ilçede 641 mahalleden 25 bini aşkın başvuru geldi. Bu başvurular; 490 bin 371 bağımsız birimde yaklaşık 1 milyon 800 bin kişiyi kapsıyor. Uzlaşma sürecinde olan 210 başvuru var. Bunlar 23 ilçe ve 82 mahallede 6 bin 300 bağımsız birimde yaklaşık 24 bin kişiyi kapsıyor.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.