https://playdotjs.com/

Zümrütevler Yeşilbelde Sitesi isyanda

Maltepe'de depreme dayanıksız olduğu belirlenen site için çıkan tahliye kararına site sakinleri tepkili

Yaşam Yayın: 03 Ağustos 2023 - Perşembe - Güncelleme: 03.08.2023 14:52:00
Editör - İsmet Akkoç
Okuma Süresi: 4 dk.
493 okunma
Google News

Maltepe'de depreme karşı dayanıksız olduğu belirlenen 5 blok ve 245 daireden oluşan site için tahliye kararı verildi.

Zümrütevler Mahallesi Handegül Sokak'taki Yeşil Belde Sitesi'ne, incelemede "depreme karşı dayanıksız" raporu verilmesi üzerine yıkım için işlemlere başlandı.

Bu kapsamda evlerin elektrik, doğal gaz ve suyunun kesilmesi 5 blok ve 245 daireden oluşan siteye gelen ekiplere site sakinleri tepki gösterdi.

Yaşanan tartışmanın ardından dairelerin boşaltılması için 15 gün süre veren ekipler siteden ayrıldı.

İstanbul Maltepe Zümrütevler Mahallesi’nde depreme dayanıksız raporu verilen ve kendilerine tanınan süre dolan site sakinleri eylem yaptı.

İstanbul Maltepe’de bulunan 247 dairelik Yeşil Belde sitesindeki binalardan 10 yıl önce karot örnekleri alındı ve sitenin depreme dayanıksız olduğu tespit edildi. Daha sonra site sakinlerinin evlerinin 145 metrekare olmasına rağmen emsal olmamasından dolayı 66 metrekare ev yapılacağı söylendi. Site sakinleri bu duruma itiraz etmelerine rağmen tebligat yapılarak dairelerin 120 gün içinde boşaltılması istendi. 120 günlük sürenin bugün dolmasının ardından ekipler siteye gelerek elektrik, su ve doğalgazı kesmek istedi. Polis ekipleri tarafından geniş güvenlik önlemi alınan site içerisinde toplanan yaklaşık 150 kişilik grup, ekipleri protesto etti. Site sakinleri ve ekipler arasında sözlü tartışma yaşandı. Sözlü tartışmanın ardından yapılan değerlendirmede site sakinlerine dairelerini boşaltmaları için 15 gün ek süre verildi.

Bir site sakini “Kaç yıldır belediyeye buranın yenilenmesi için başvuruda bulunuyoruz Etrafımızda bulunan sitelere verilen emsal bize verilmedi. Bunun için de birçok gerekçe sunuluyor; ama bunların hiçbiri geçerli bir gerekçe değil. Sözleşmeye eşitlik ilkesi aranmaz diye madde koyulmuş. Bu hangi yasaya uygun? Biz yıllardır burayı müteahhite veremediysek bunun asli kusurlusu belediyenin kendisidir. Biz bizzat yıkılması için yarısı bizden kampanyasından müteahhitlere kadar herkese başvurduk. Biz problemimiz çözülsün istiyoruz. Biz yarısı bizden kampanyasında dönüşüme giren ilk sitesi olmak istedik. Biz müteahhitte vermek istedik ancak bize 66 metrekare daire vermek istiyor. 4-5 kişilik bir aile 66 metrekarede nasıl yaşar. Emsal olmadan olmuyor. Bizim canımızı tehlikeye atan, binalarımızın yenilenmesinin önüne engel koyan belediyenin kendisidir. Maltepe belediyesi ile Büyükşehir belediyesi arasında top gibi yuvarlandık. Elektrik, su ve doğalgazımızı keserek bizi buradan çıkarmak istiyorlar” dedi.

Sakinler, “Arsamızın imar emsali 1.40 olmakla birlikte maltepe ilçesi E-5 kuzeyi imar notlarında 5000m2 den büyük arsalarda emsal 0.50 artırılacak ibaresi yer almaktadır. Parselimizin Çevresinde KIPTAS tarafından yapılan binalarda kullanılan emsal 2.80 ve üzeri olmasına rağmen yasal olacak hakkımız olan 1.90 imar emsali bizim parsel üzerinde uygulanmamaktadir. Güneydoğu ve güney illerimizde olan depremlerden sonra Cevre ve Şehircilik bakanı Sayın Murat Kurum tarafından açıklanan yarısı bizden kampanyasından faydalanmak üzere müracaatımız yapılmıştır. Aynı zamanda İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürlüğüne müracaatımız ile arsamiz yeni yapılan imar planı sınırları içine dahil edilerek 1.90 imar uygulamasının uygun olduğu hakkında olumlu görüş verilmiştir. Yeni imar planı görüşülmek üzere imar komisyonuna sunulmuştur.” dedi.

“15 GÜN SÜRE VERİYORUZ”

Maltepe Belediyesi Kentsel dönüşüm şefi Gürkan Taybars ise “Amacımız buradaki insanları mağdur etmek değil. Buradaki insanların can ve mal güvenliklerini korumak. Gelen talimat üzerine sizin mağduriyetinizi bir nebze daha azaltmak için 15 gün süre veriyoruz. 18 Ağustos’ta burada gördüğünüz ekip gelecek ve tahliye işlemi gerçekleştirilecek” dedi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.