https://playdotjs.com/

Güney Kutbu’nda 46 buzulaltı göl keşfedildi

Güney Kutup bölgesi ortalama 2,400 metre kalınlıkta geniş bir buz tabakasıyla kaplı ve bu tabakanın altında çok sayıda göl bulunuyor

Bilim Yayın: 23 Nisan 2024 - Salı - Güncelleme: 23.04.2024 20:20:00
Editör - Funda Tunca
Okuma Süresi: 2 dk.
72 okunma
Google News

Çinli bilim insanları, Doğu Antarktika’da (Güney Kutbu), inovatif bir analiz yöntemi kullanarak, yüzeyi kaplayan buz tabakasının altında 46 tane buzulaltı göl keşfetti. 

Güney Kutup bölgesi ortalama 2,400 metre kalınlıkta geniş bir buz tabakasıyla kaplı ve bu tabakanın altında çok sayıda göl bulunuyor. Bu göller, Çin Kutup Araştırma Enstitüsü (Polar Research Institute of China - PRIC) üyesi bir araştırma grubunun lideri olan Tang Xueyuan’a göre, eriyen buz akımlarının deniz dibi çoküntü kayalarının üzerinde, buzulaltı tabakanın altında oluşmuş. 

Tang, Antarktika’daki buzulaltı göllerini incelemenin buz tabakası dinamiklerini, tortul süreçlerini, buzulaltı jeokimyasal devirleri ve aynı zamanda yaşamın evrimini anlamak için son derece önemli olduğunu söyledi. 

Söz konusu araştırma, Çin Kutup Araştırma Enstitüsü ekipleri ile Çin Jeo Bilimleri Üniversitesi (Wuhan) ve Güney Bilim ve Teknoloji Üniversitesi tarafından gerçekleştirildi. Öte yandan mevcut istatistik verilere göre dünya çapında bilim insanları, Antarktika’daki buz tabakası altında şimdiye değin toplam 675 buzulaltı

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.