https://playdotjs.com/

Murat Kurum; Afetlere Dirençli’ bir İstanbul vaat ediyoruz

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum: “Bu zihniyete kalsa İstanbul’un kentsel dönüşüme ihtiyacı yokturb Nerede bir dönüşümü durdurma dilekçesi varsa, altında mutlaka CHP’nin imzası vardır” dedi

Yayın: 22 Şubat 2024 - Perşembe - Güncelleme: 22.02.2024 19:18:00
Editör - İsmet Akkoç
Okuma Süresi: 10 dk.
162 okunma
Google News

 

Cumhur İttifakı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Eyüpsultan’da düzenlenen 5500 Bağımsız Bölümün Kentsel Dönüşümü Kapsamında Temel Atma ve Yıkım Töreni’ne katıldı. Buradaki konuşmasında İstanbul’da kentsel dönüşümün önemine dikkat çeken Kurum, “İstanbul bir deprem şehridir. Tedbir alınmaz, ihmal edilirse, neler olacağını hepimiz gayet iyi biliyoruz. Şu anda İstanbul’da 7,5 milyon ev ve iş yeri var. Bunların 1,5 milyonu sağlıksız durumda. Bilim adamlarımızın işaret ettiği gibi 600 bin yuvamızın acilen, yani bir dakika bile beklemeden dönüştürülmesi gerekiyor. Biz İstanbul’umuzda bu gerçeği görerek, milletimize daima hatırlatarak çalışıyoruz. Bu yüzden; sizlere, annelerimize, çocuklarımıza ‘Afetlere Dirençli’ bir İstanbul vaat ediyoruz.’’ dedi. İstanbul’da 650 bin konutun dönüştürülmesini gereksiz gören mevcut İBB yönetimini eleştiren Kurum, “Bunlara kalsa, bu zihniyete kalsa İstanbul’un kentsel dönüşüme ihtiyacı yoktur. Şu anda yaptığımız bu dönüşüm projelerine bile gerek yoktur.’’ dedi. Mevcut İBB yönetiminin kentsel dönüşüm çalışmalarını mahkemeye taşınmasına değinen Kurum, “Nerede bir dönüşüm durdurma dilekçesi varsa altında mutlaka CHP’nin imzası vardır.” şeklinde konuştu.


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Eyüpsultan’da 5500 Bağımsız Bölümün Kentsel Dönüşümü Kapsamında Temel Atma ve Yıkım Töreni’ne katıldı.

Kentsel dönüşüm projesi neticesinde eş zamanlı olarak Kartal, Bahçelievler, Kadıköy, Şişli, Üsküdar, Tuzla’da yıkım yapılırken, Eyüpsultan, Bağcılar, Gaziosmanpaşa, Küçükçekmece, Kartal, Zeytinburnu, Tuzla’da temel atma töreni gerçekleştirildi.

 

 

 

‘’Afetlere Dirençli’ bir İstanbul vaat ediyoruz’’

İstanbul’da kentsel dönüşümün önemine dikkat çekerek konuşmasına başlayan Kurum, ‘’İstanbul bir deprem şehridir. Biz geçmişte depremlerden dolayı çok acı tecrübeler yaşamış, nice acı hatıralar biriktirmiş bir milletiz. Tedbir alınmaz, ihmal edilirse, neler olacağını hepimiz gayet iyi biliyoruz.

Şu anda İstanbul’da 7,5 milyon ev ve iş yeri var. Bunların 1,5 milyonu sağlıksız durumda. Bilim adamlarımızın da işaret ettiği gibi 600 bin yuvamızın acilen, yani bir dakika bile beklemeden dönüştürülmesi gerekiyor. Biz İstanbul’umuzda bu gerçeği görerek, milletimize daima hatırlatarak çalışıyoruz. Bu yüzden; sizlere, annelerimize, çocuklarımıza ‘Afetlere Dirençli’ bir İstanbul vaat ediyoruz.’’ dedi.

İki hafta önce Tuzla’da binlerce yuvanın temellerini attıklarını söyleyen Kurum, ‘’Yine yüzlerce riskli yapıyı davulla zurnayla büyük bir coşkuyla yıkmıştık. Bugün de yine aynı amaç için buradayız. Tam 5 bin 500 bağımsız bölümden oluşan kentsel dönüşüm projemizi başlatıyoruz. Şu an ki İBB yönetiminin koca 5 yılda İstanbul’da yaptığı konut sayısı maalesef deprem gerçeği olan şehrimizde yıkımını başlattığımız sayıya denk.

Eyüp’ten Bağcılar’a, Gaziosmanpaşa’dan Kartal’a, Küçükçekmece’den Tuzla’ya kadar birçok farklı noktada yeni yuvalarımızın ilk harcını döküyoruz. Yine Kadıköy, Üsküdar, Şişli ve Bahçelievler’de ise depreme dayanıksız binaların yıkımını gerçekleştiriyoruz.’’ diyerek projede emeği geçen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye teşekkür etti.

‘’Bu zihniyete kalsa İstanbul’un kentsel dönüşüme ihtiyacı yoktur’’

Mevcut İBB yönetimini eleştiren Kurum, ‘’Biz, bu şehri sağlam temeller üzerinde geleceğe taşımak istiyoruz. Peki, CHP’li mevcut yönetim ne yapıyor? Temel atmama töreni yapıyor. Biliyor ki, bir yerde bir temel atsa, o işin sonunu getiremeyecek. Üstelik sadece temel atmamakla kalmıyorlar. Yapılana, yapılmak istenilene de engel olmak için garip garip açıklamalar yapıyorlar. Biz “650 bin konutu acilen dönüştüreceğiz” diyoruz. 1 Nisan’da görevi bırakacak mevcut CHP’li Başkan adayı ne diyor? “650 bin konut olmasa da olur” diyor. Böylesi talihsiz bir açıklama yapıyor.

Hani siz bilime kulak veriyordunuz. Bugün istisnasız tüm bilim insanları çözümünün dönüşümde olduğunu söylüyor. Tüm ilmi araştırmalar, acilen dönüşüm diyor. Bunların vaktiyle yaptıkları çalıştaylarda fikir aldıkları danışman hocaları bile; İstanbul’da 600 bin konutun acilen dönüşmesi gerektiğini ifade ediyor. Bakın çok açık söylüyorum. Bunlara kalsa, bu zihniyete kalsa İstanbul’un kentsel dönüşüme ihtiyacı yoktur. Bunlara kalsa; şu anda yaptığımız bu dönüşüm projelerine bile gerek yoktur.’’ dedi.

‘’Nerede bir dönüşümü durdurma dilekçesi varsa, altında mutlaka CHP’nin imzası vardır’’

Mevcut İBB yönetiminin kentsel dönüşüm çalışmalarını mahkemeye taşımasına değinen Kurum, ‘’Biz hep dönüşüm tarafında, yapım tarafında olduk; onlar ise daima kentsel dönüşümü durduran tarafta oldular. Biz daima milletimizin rızasıyla yuva kuran, millete yeni bir kapı açan tarafta olduk; onlarsa İstanbul’un dönüşümünü durdurmak için ellerinde dilekçelerle mahkeme kapılarında oldular. İnanın nerede bir dönüşümü durdurma dilekçesi varsa, altında mutlaka CHP’nin imzası vardır.’’ diye konuştu.

 

 

İstanbulluların CHP’li İBB adayına, depremle ilgili 6 soruyu sormasını isteyen Kurum, ‘’İstanbul’da 115 bin konut sözü verip yapmayanlar siz değil misiniz? İBB’nin deprem bütçesini düşürüp, reklam bütçesini artıranlar siz değil misiniz? Siz değil misiniz, Esenler’de yaptığımız dünyaya örnek olan 60 bin konutluk Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşümünü engellemek için 9 ayrı dava açanlar?

CHP’li İBB yönetimi değil mi, sözde çevrecileri, maskeli doğaseverleri yanına alıp kentsel dönüşüme karşı 1.500’den fazla dava açanlar?  İBB Başkanı değil mi, deprem konusu görüşülürken İBB meclisine gitmeyip, CHP’nin genel başkanlığı için 50 günde 200 toplantı yapan?

5 yıl boyunca süren tüm bu durdurma girişimleri, tüm bu ihmalkârlık; yeni yuvasını umutla bekleyen annelerimizin, sağlıksız evlerde yaşayan yavrularımızın gözlerinin önünde oluyor. Onlar ‘Kent Uzlaşısı’ adı altında hangi ittifak arayışında olursa olsunlar biz annelerimize ve yavrularımıza söz veriyoruz. Hiç merak etmesinler. Allah’ın izniyle İstanbullular; yapanlarla, durduranları; liyakatli adamlarla, beceriksizleri birbirinden ayıracak ve bunu 31 Mart’ta sandıkları patlatarak gösterecektir. İstanbul’un tarihi dönüşümü süratle başlayacaktır.’’ dedi.

"Bunların hepsi seçim vaadi demişlerdi şimdi temellerini atıyoruz"

İstanbul’u afetlere karşı dirençli hale getirmekte kararlı olduklarını anımsatan Kurum, ‘’Hatırlayın. Şu anda 10’a yakın ilçemizde temeli atılan, yıkımı yapılan bu projelerimizi ilk açıkladığımızda “Bunların hepsi seçim vaadi” demişlerdi. Hani bunlar seçim projesiydi? Hani yapılmayacaktı? İşte temellerini atıyoruz, milletimizle el ele, gönül gönüle de tamamlayacağız.

Görmeyen gözler, duymayan kulaklar için söylüyorum. Bu temeller sevginin temelleridir. Bu temeller, geleceğimizin temelleridir.

Biz kararlıyız. İstanbul’u, Eyüpsultan’ı afetlere karşı dirençli hâle getireceğiz. Bakanlığımızın ‘Yarısı Bizden’ kampanyasıyla yapacağı 350 bin konutumuzu da; ‘Yarısı Büyükşehirden’ diyerek 650 bin yeni yuvayı da İstanbullu hemşehrilerimize kazandıracağız.

Bakanlığımızla, belediyelerimizle, özel sektörümüzle birlikte; İstanbul’umuzda tam 1 milyon yuvamızı güvenli ve sağlıklı hâle getireceğiz, milletimizin hayır dualarını alacağız.’’ şeklinde konuştu.

‘’Hiçbir zaman dedikoduların, iftiraların, bahanelerin arkasına sığınmadık’’

Hiçbir zaman dedikoduların, iftiraların, bahanelerin arkasına sığınmadıklarını ifade eden Kurum, ‘’Bizi arayan Eyüpsultan’da kentsel dönüşüm şantiyesinde bulur. Bizi arayan gençlerimizin geleceği adına İstanbul'da 39 millet bahçesi yapılırken bulur. Bizi arayan Fikirtepe'de yarım kalmış konutların tamamlanması sürecinde şantiyelerde bulur. Bizi arayan Hatay'ın, Adıyaman'ın, Kahramanmaraş'ın yollarında, depremzede kardeşlerimizle el ele oraları inşa ederken bulur. Biz hep ‘büyük ve güçlü Türkiye’ dedik, ‘büyük ve güçlü Türkiye’ ideali için hep birlikte gece gündüz çalıştık. 31 Mart'ta da şu 5 yıldır üzülen, yorulan İstanbul'un 571 yıllık onurunu, gururunu İstanbullu kardeşlerimize birlikte ayağa kaldıracağız.’’ sözleriyle konuşmasını tamamladı.

 

 

‘’Türkiye bir deprem ülkesidir’’

Murat Kurum’un ardından konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki

Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunun altını çizerek, ‘’Deprem bu ülkenin bir gerçeği. Türkiye bir deprem ülkesidir. Yaklaşan deprem tehdidi karşısında bizim bir an önce eski konutlarımızı yenilememiz icap ediyor. İstanbul'da bir an önce değişmesi, dönüşmesi icap eden 600 binden fazla yapı var. Aslında 1 buçuk milyon riskli yapı var. Hepimize düşen bir an önce o eski yapılarımızı dönüştürmek. Bunun içindir ki seferberlik başlattık. İstanbul'un dönüşümü için bizim bütçemiz tam 485 milyar lira. Bunu sadece dönüşüm, ‘Yarısı Bizden’ dediğimiz kampanya için harcayacağız’’ dedi.

Toplu şekilde dualar edildikten sonra 13 ilçenin yıkım ve temel atma töreni siyasilerin butona basmasıyla başlatıldı. Kurum’a Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhasaki’nin yanı sıra Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken, Ak Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, Kentsel Dönüşüm Başkanı Hakkı Alp, Kartal Kaymakamı Edip Çakıcı, Ak Parti Kartal İlçe Başkanı Nimet Gündoğdu, Cumhur İttifakı Kartal Belediye Başkan Adayı Hüseyin Karakaya, MHP Kartal İlçe Başkanı Zübeyir Kurt ve milletvekilleri eşlik etti.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.