https://playdotjs.com/

İSKİ'den Başakşehir'e 560 milyon liralık yatırım

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), Başakşehir'in atık su, yağmur ve içme suyuyla ilgili sorunlarını çözmek için 560 milyon liralık yatırım yaptı.

Gündem Yayın: 19 Mart 2023 - Pazar - Güncelleme: 19.03.2023 10:48:00
Editör -
Okuma Süresi: 6 dk.
218 okunma
Google News

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), “300 Günde 300 Proje” maratonu kapsamında, “Başakşehir Atık Su, Yağmur Suyu ve İçme Suyu Yatırımları” için toplu açılış töreni düzenledi. İBB’nin köklü kurumu İSKİ tarafından gerçekleştirilen yatımlar için Ziya Gökalp Mahallesi Olimpiyat Stadı Yolu’nda düzenlenen törende, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa, birer konuşma yaptı.

 

Depremden çok çarpıcı derslerin çıkarılması, herkesin oturup düşünmesi, değişmesi, daha büyük mücadele karakteriyle yola çıkılması gerektiğini belirten İmamoğlu, şöyle devam etti:

"Amasız, fakatsız, kibirden uzak, yalpalamadan, sağa sola savrulmadan, iç meseleleri kendi dünyasında büyütüp, o meselelerin kurbanı ve esiri olmadan, kararlılıkla bu ülkenin değişimi ve dönüşümü mücadelesi karakterine sahip insanlar olmak zorundayız. En üst yöneticisinden vatandaşına kadar durum bundan ibarettir. Bu yolculukta değerli Genel Başkanım, Cumhurbaşkanı Adayımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'na 'yolu açık olsun' diyorum. Elbette seçimi kazanacağız, gençlerin umudu olacağız, hep birlikte geleceği tasarlayacağız."

 

BAŞA: “970 MİLYON LİRANIN ÜZERİNDE BİR YATIRIM GERÇEKLEŞTİRMİŞ OLUYORUZ”

İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa da konuşmasında, “İSKİ olarak, Büyükşehir Belediyemizin tüm birimleri gibi, felaketin ilk saatlerinden itibaren, görevli olduğumuz Hatay'a intikal ettik. Arama-kurtarma çalışmalarına katıldık. Bölgenin yıkılan altyapısının onarımı için çalışmalar gerçekleştirdik. Halen daha çalışmalarımız bölgede devam ediyor. Deprem bölgesinde yaptığımız çalışmalar bize gösterdi ki; sağlam altyapı, sağlam gelecek demek. Dolayısıyla biz de bu gerçekten hareketle, İSKİ olarak, afetlere dayanıklı sağlam bir altyapı inşa ederek, İstanbullu hemşehrilerimize sağlam bir gelecek sağlamak için gece gündüz çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. Başakşehir ilçesinde yaptıkları çalışmaları özetleyen Başa, “Başakşehir'de, toplamda 250 milyon liralık bir içme suyu yatırımını da bugün itibariyle hizmete almış oluyoruz. Bugün açılışını yatırımların toplamı, 560 milyon lira civarındadır. Ama halen daha devam eden 230 milyon liralık yatırım var. Böylece 970 milyon liranın üzerinde bir yatırım gerçekleştirmiş oluyoruz” bilgilerini paylaştı.

 

NELER YAPILDI?

Başa’nın verdiği bilgilere göre; Başakşehir İlçesi genelinde, yetersiz kesite sahip, kullanım ömrünü tamamlamış hatların yenilenmesi, atık su hattı olmayan bölgelerdeki eksikliğin giderilmesi için atık su kolektör hattı; atık su şebeke hattı ve su baskınlarının önüne geçmek için ise, yağmur suyu hattı çalışmaları tamamlandı. Artan su ihtiyacını karşılamak ve su kesintilerine engel olmak amaçları ile 20 bin metreküp kapasiteli Şahintepe İçme Suyu Deposu ile terfi merkezi inşaatı da tamamlanarak hizmete sunuldu. İçme suyu talebini karşılayabilmek ve hizmet ömrünü tamamlayan hatların yenilenmesi ilgili talepler değerlendirilerek, ilçeye toplam 7.895 metre içme suyu hattı da yapıldı. İçme suyu deposu, içme suyu terfi merkezi, isale hatları, içme suyu şebeke hatları, yağmur suyu hattı, atık su kolektör ve şebeke hattı çalışmaları kapsamında toplam 559.634.681,29 TL’lik yatırım gerçekleştirildi.

Yapılan diğer imalatlar şöyle oldu:

20.000 m3/gün hacimli Şahintepe depo ve Terfi Merkezi ile Başakşehir ilçesi, Güvercintepe, Bahçeşehir 2. Kısım ve Şahintepe bölgelerinin büyük bir kısmı cazibe ile beslenerek bölgede artan su talebi karşılandı.

Bölgeye sürdürülebilir sağlıklı içme suyu temininin sağlanması için talep edilen ilave İçme suyu şebeke hattı yapımı çalışmaları kapsamında 7.895 metre içme suyu hattı imalatı yapıldı.

20.000 m3/gün hacimli Şahintepe depo bölgesinde cazibeli besleme alanları artırılmış olup işletme arızalarında uzun süreli su kesintilerine engel olunurken su depolama hacmi de artırılarak su temininde yaşanabilecek sıkıntıların önüne geçildi.

Atık su, yağmur suyu yatırımları ile Başakşehir İlçesi, Başakşehir, Şahintepe, Sazlıbosna, Bahçeşehir 1. Kısım, Ziya Gökalp Mahalleleri ile ilçe genelinde atık su ve yağmur suyu hattı hiç bulunmayan yerlerde bu eksiklik giderildi. Kesiti yetersiz olan atık su ve yağmur suyu kanalları yenilendi. Karışık sistem çalışan hatlar ayrıştırılarak su baskınları önlendi.

Karışık sistem çalışan hatların ayrıştırılması ile atık sular İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesislerine, yağmur suları ise en yakın dereye iletildi. Böylelikle karışık sistem çalışan hatlardan dolayı hanelerde yaşanan su baskınları önlenerek yağmur suyu kanallarının uygun hidrolik kesite çıkarılması ile taşkınların önüne geçildi.

Bölgede İstiklal Caddesi’nde atık su hattı, Anafartalar Caddesi’nde atık su hattı, Kuru Gıda Hali bölgesinde atık su ve yağmur suyu hattı, Ziya Gökalp Mahallesi Olimpiyat mevkiinde atık su ve yağmur suyu hattı, Başakşehir Mahallesi, Kadıköy ve Manavgat Sokak’da atık su ve yağmur suyu hattı tamamlanarak bölgede yaşanan su baskınlarının ve atık sulardan kaynaklanan çevre kirliliğinin önüne geçilmesi için 46.597 metre atıksu, 6.425 metre yağmursuyu kanalı imalatı da yapıldı.

 

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.