https://playdotjs.com/

Bunlarla İstanbul 100 yılda dönüşemez

Mevcut İBB yöjnetimine eleştiriler yönelten Murat Kurum, "Bunların mantığıyla İstanbul 100 yılda dönüşemez" dedi

Siyaset Yayın: 21 Şubat 2024 - Çarşamba - Güncelleme: 21.02.2024 22:46:00
Editör - İsmet Akkoç
Okuma Süresi: 11 dk.
76 okunma
Google News

 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, 24 TV ve 24 Radyo ortak yayınına katıldı. Helin Aslan’ın moderatörlüğündeki Seçim Özel Yayını’nda, Kurum’a, DEM Parti’nin aday evraklarını son dakikaya bırakması soruldu. Kurum, “Gelinen süreçte; ‘yetiştirdi, yetiştiremedi; önce verdi, veremedi’ söylemleri; ‘acaba seçime girsek mi, girmesek mi’ gibi bir irade görüyoruz karşımızda. Yüksek Seçim Kurulu da başvurularını onayladı. Tabii, nereden talimat aldıklarını çok iyi biliyoruz. Bu manada işte ‘kent uzlaşısı’ içerisinde olup da farklı farklı ittifaklar içerisinde yine süreci yürütmeye çalıştıklarını da tüm milletimiz görüyor. İstanbullular da görüyor. Ama onlar hangi ittifak içerisinde olursa olsun bizim için hiç önemli değil. Topu da gelse biz bu seçimi alacağız. Altını çizerek söylüyorum. 31 Mart gecesi İstanbul’un Fetret Devri’ni hep beraber bitireceğiz.” diye konuştu.

Mevcut İBB Başkanı’nın gündem değiştirme çabası içinde olduğunu işaret eden Kurum, “Milletimiz bunlara inanmıyor artık. Heybeleri boş olduğu için gündemi hep farklı gündemlere çekerek; başarısızlıklarını, bilgisizliklerini örtmeye çalışıyorlar.” dedi.

Yayın sırasında, Kurum’a, rakibinin 650 bin konutun kentsel dönüşümüne ilişkin ‘asla yapılmamalı’ dediği de hatırlatıldı. Murat Kurum, tepkisini, “İstanbul’da bir deprem olursa eğer bu ülkenin milli güvenlik meselesi haline gelir. Burada çıkıp mevcut başkan şunu söylüyor: ‘Yapılmamalı.’ İnsanlar enkazın altında mı kalsın Başkan? Kusura bakma senin ne düşündüğün bizim umurumuzda bile değil, İstanbullunun da umurunda değil. İstanbul’da deprem gerçeği var ve sen ‘deprem dönüşümü yapılmasın’ diyorsun. Bunların mantığıyla şehir 100 yılda dönüşmez çünkü böyle bir dertleri yok. Amaçlarına ulaşmak için İstanbul’u bir basamak olarak görüyorlar. İstanbul’u ve İstanbulluları bunların kötü emellerine ve o kirli ittifaklarına bırakamayız, bırakmayacağız.” sözleriyle dile getirdi.

 

 

 

“Kandil ne yapmaları gerektiğini tarif ediyor, bunlar da yapıyor”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, 24 TV’de Seçim Özel Yayını’na katıldı. DEM Parti’nin aday listesini son dakikaya bırakmasını değerlendiren Kurum, “Biz ilk günden itibaren hep şunu söyledik: ‘Kim kiminle ittifak kurar buna bakmayacağız’ dedik. Gelinen süreçte; yetiştirdi, yetiştiremedi; önce verdi, veremedi söylemleri, ‘acaba seçime girsek mi, girmesek mi’ gibi bir irade görüyoruz karşımızda. Yüksek Seçim Kurulu da başvurularını onayladı. Tabii, nereden talimat aldıklarını çok iyi biliyoruz. Bu manada işte ‘kent uzlaşısı’ içerisinde olup da farklı farklı ittifaklar içerisinde süreci yürütmeye çalıştıklarını da tüm milletimiz görüyor, İstanbullular da görüyor. Ama onlar hangi ittifak içerisinde olursa olsun bizim için hiç önemli değil. Topu da gelse biz bu seçimi alacağız. Altını çizerek söylüyorum. 31 Mart gecesi İstanbul’un Fetret Devri’ni hep beraber bitireceğiz.” dedi.

CHP ve DEM Parti arasındaki aday pazarlığını eleştiren Kurum, “Nereden talimat aldıklarını; milletimiz de çok iyi biliyor, biz de biliyoruz. Burada Kandil’in talimatlarıyla hareket ediyorlar. Bir bakıyorsunuz bir aday çıkıyor; ondan sonra gelen bir talimatla adayı hemen değiştiriyorlar. Ama onların hangi ittifakta olduğu bizi ilgilendirmiyor. Biz işimize bakacağız. Bildiğim tek şey İstanbul’un sorunları, İstanbul’un problemleri ve İstanbul’un beklentileri. Deprem riski şu anda, onların yapacağı uzlaşıdan daha kıymetli. Oradaki beklenti, kirli oyunlar, kapı arkasında yapılan pazarlıklar; gün be gün ortada. Bunu biliyoruz, saklamalarına gerek yok. Adına başka bir isim koymalarına da gerek yok. Aleni olarak gidip deyin; ‘Biz burada ittifak yapıyoruz’ deyin. Bunu da diyemiyorsunuz, neden? Niye çekindiğiniz bir ittifakı yapıyorsunuz madem? Dolayısıyla bunlar aynı söylemlerle, Kandil’den bir talimat alıyorlar. O talimat çerçevesinde oradaki ittifak tarif ediliyor. Düşünebiliyor musunuz? Kandil bunlara ne yapması gerektiğini tarif ediyor ve bunlar da ona uyuyor.” ifadelerini kullandı.

“Heybeleri boş olduğu için gündemi farklı yerlere çekiyorlar”

Murat Kurum’a, kendisini hedef alan dezenformasyon kampanyası da soruldu. Kurum, “Bu anlayış bir merkezden yönetiliyor yani kendi iradeleri değil. Bakıyorlar ki bugün farklı bir gündem var. İstanbul gündemi bu manada açıkladığımız projeleri benimsemiş, bu projelerle geleceği adına umut görmüş ve bu sevincini yansıtıyor; anketler bunu söylüyor. Burada ne yapacaklar? Gündemi değiştirmek için her zaman yaptıkları gibi farklı gündemlere çekmek adına, bir merkezden toplu bir şekilde bu süreci yürütmeye çalışıyorlar. Milletimiz bunlara inanmıyor artık. Heybeleri boş olduğu için gündemi hep farklı gündemlere çekerek; başarısızlıklarını, bilgisizliklerini örtmeye çalışıyorlar. Kendilerini gündeme çekmeye çalışıyorlar ama gündemde değiller. Çünkü İstanbul’a beş sene hizmet etmediler. İstanbul’da beş sene başarısız oldular, bunu İstanbullular biliyor.” yanıtını verdi.

Mevcut İBB Başkanı’nın İstanbul’u merkezine almadığını vurgulayan Kurum, “Bir bakıyorsunuz Cumhurbaşkanı yardımcısı olarak aday oluyor. Bir bakıyorsunuz CHP Genel Başkanlığı veya eş başkanlığına soyunuyor. Bir bakıyorsunuz, başka partileri karıştırmak için farklı gündemler peşinde koşuyor. Bir bakıyorsunuz İstanbul’un sorunları varken başka yerlerde fotoğraflar veriyor. Dolayısıyla hep bir farklı gündemi ortaya getirmek bunların alışkanlığı ama maskeleri bu manada düştü.” dedi. Muhalefetin birçok projeye karşı çıktığını hatırlatan Kurum, konuşmasına, “Onlara rağmen, onların duruşuna rağmen ülkemiz için yatırım yapmaya devam ediyoruz. Onlar ne derse desinler. Biz ülkemiz için, ülkemizin birlik ve beraberliği için, ülkemizin selameti için yatırım yapacağız. Bu ülke güçlü olacak ki dünyada söz sahibi olacak, bu ülke güçlü olacak ki çocuklarımız, gençlerimiz geleceğe emin adımlarla yürüyecek. Dolayısıyla onların ne dediği hiç umurumuzda değil.” diye devam etti.

“Bunların mantığıyla İstanbul 100 yılda dönüşemez”

Murat Kurum’a, 650 bin konut vaadine ilişkin, mevcut İBB Başkanı’nın “Yapılmaz, yapılamaz, asla yapılmamalı.” şeklindeki değerlendirmesi de soruldu. Kurum, tepkisini, “Kendi sözlerini tutmamış bir iradeden başka bir görüş de beklememiz gerekmiyor zaten. Depremle ilgili çalıştaydın öte geçememiş, herhangi bir icraat ortaya koymamış bir yönetimden bahsediyoruz. Bu anlayış zaten 650 bin konut yapmayı hayal bile edemez. Bir de utanmadan, sıkılmadan bu yapılmamalı diye bir söylem içine giriyorlar. Kabul edilebilir gibi değil.” sözleriyle dile getirdi.  

“İnsanlar enkaz altında mı kalsın başkan?”

İstanbul’da meydana gelecek olası bir depremin bir ‘milli güvenlik meselesi’ olduğunu yineleyen Kurum, “Burada çıkıp mevcut başkan şunu söylüyor: Yapılmamalı. Ne yapacağız peki? İnsanlar enkazın altında mı kalsın başkan? Kusura bakma yani senin ne düşündüğün bizim umurumuzda bile değil, İstanbullunun da umurunda değil. İstanbul’da deprem gerçeği var ve sen deprem dönüşümü yapılmasın diyorsun. Böyle bir amacı nasıl ortaya koyabilirsiniz? Bunların mantığıyla şehir 100 yılda dönüşmez çünkü böyle bir dertleri yok. Dertleri İstanbul değil, dertleri İstanbul’un can güvenliği değil, dertleri İstanbul’un depreme karşı güçlenmesi değil. Tek amaçları var; İstanbul’u basamak olarak kullanıp, İstanbul üzerinden farklı gündemler üzerinden koşarak, başka hayaller peşinde koşmak. Tek amaçları bu ve İstanbul’u bir araç olarak kullanıyorlar. İstanbulluları bir araç olarak kullanıyorlar. O amaçlarına ulaşmak için İstanbul’u bir basamak olarak görüyorlar. İstanbul’u ve İstanbulluları bunların kötü emellerine ve o kirli ittifaklarına bırakamayız, bırakmayacağız.” diye konuştu.

“31 Mart’ta hizmet anlayışını İstanbul’a yeniden getireceğiz”

31 Mart sonrasında İstanbul vizyonlarını adım adım hayata geçireceklerini aktaran Murat Kurum, önceliklerinin kentsel dönüşüm ve trafik problemi olduğunu ifade etti. Kurum, 650 bin konut projesini, bu projeleri hayata geçirmek için İstanbullulara verecekleri destekleri, mevzuatta yapılacak değişiklikleri ayrıntılı bir şekilde anlattı.  Mevcut İBB yönetiminin trafik ve toplu taşımayla ilgili sorunları gideremediğini belirten Kurum, “Hedefimiz 64 dakika olan yolculuk süresini 39 dakikaya düşürmek. İstanbul’un metro gitmeyen tek bir ilçesi kalmayacak. Metroda bizim amacımız ilk 5 yılda; şu an 328 kilometre metro hattımız var, bunu 650’ye çıkarmak istiyoruz, iki katına çıkaracağız.” diye konuştu. Sosyal belediyecilik anlayışıyla da İstanbul’da yaşanan her soruna çözüm olmak için çalışacaklarını ifade eden Kurum, “31 Mart’ta o hizmet anlayışını İstanbul’a yeniden getireceğiz. İstanbul’un 5 yıllık üzülmüşlüğünü, kırılmışlığını gidererek yeniden; ‘Türkiye Yüzyılın Parlayan Şehri’ haline getirmek arzusu ve isteğiyle çalışacağız.” dedi.

 

“Kiminle ittifak yaparlarsa yapsınlar, biz bu seçimi kazanacağız”

İstanbul için durmadan çalışacaklarını ve yeni projeleri hayata geçireceklerini belirten Kurum, konuşmasını, “Ne yaparsalar yapsınlar, kiminle ittifak yaparlarsa yapsınlar biz bu seçimi alacağız. Çok net söylüyorum, bu seçimi farkla alacağız. Demokrasi neymiş, hak neymiş, hukuk neymiş, adalet neymiş; biz 1 Nisan sabahı geldiğimizde bütün İstanbul’a bunu göstereceğiz. Herkesi kucaklayan, herkesi o yönetim anlayışı içerisinde sahiplenen, kimseyi ötekileştirmeyen; dini, dili, ırkı, inancı, mezhebi ne olursa olsun kucaklayan yönetim anlayışını göstereceğiz. İstanbul’u sahiplenen, İstanbul’daki deprem riskini ortadan kaldıracak, trafik çilesini bitirecek anlayışı 1 Nisan sabahı Saraçhane’de tüm İstanbullularla birlikte göstereceğiz.” sözleriyle noktaladı.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.