https://playdotjs.com/

Muammer Aksoy ve Uğur Mumcu Kartal’da Anıldı

Hain saldırılarla hayattan koparılan Prof. Dr. Muammer Aksoy ve Gazeteci Uğur Mumcu Kartal’da Anıldı

Gündem Yayın: 25 Ocak 2024 - Perşembe - Güncelleme: 25.01.2024 13:14:00
Editör - İsmet Akkoç
Okuma Süresi: 3 dk.
127 okunma
Google News

Kartal Belediyesi ve Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Kartal Şubesi, Adalet ve Demokrasi Haftası’nda, Emekli Amiral Türker Ertürk ve Gazeteci-Yazar Gürkan Hacır’ın konuşmacılığında, ‘Prof. Dr. Muammer Aksoy ve Uğur Mumcu’yu Anma Toplantısı’na ev sahipliği yaptı.

24 Ocak 1993'te öldürülen gazeteci-yazar Uğur Mumcu ile 31 Ocak 1990'da öldürülen Prof. Dr. Muammer Aksoy'un ölüm yıl dönümlerini belirten 24 Ocak - 31 Ocak günleri arasındaki haftanın 'Adalet ve Demokrasi Haftası' olarak kabul edilmesinin 31’inci yılında, Cumhuriyet aydınları Kartal’da anıldı.

Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde gerçekleşen söyleşide, Emekli Amiral Türker Ertürk ve Gazeteci-Yazar Gürkan Hacır, Prof. Dr. Muammer Aksoy ve Uğur Mumcu’nun yaşamı ile Türk aydınlanmasına ve demokrasisine sağladıkları katkıları ele aldı. Konuşmacılar, aynı zamanda Mumcu ve Aksoy’un yaşamı üzerinden, yakın tarihi ve Türkiye’yi gelecekte bekleyen tehlikeleri ele aldı.

Uğur Mumcu gelecekler nesillere ilham oluyor

Gazeteci-yazar Gürkan Hacır, konuşmasında Uğur Mumcu’nun Türk basın tarihinin en önemli isimlerinden biri olduğunu kaydederek, yaşam hikâyesinin gelecek nesillere ilham olmaya devam edeceğini belirtti. Hacır, Türkiye’nin demokrasi kültürüne gazeteci olarak en büyük katkıyı, Mumcu’nun kaleme aldığı eserler ile sağladığını kaydetti.

Konuşmasının devamında, dünya siyasetinin artık tek kutuplu olmaktan uzak olduğunu ve Kemalist aydınların artık bu bağlamda yeni değerlendirmeler yapmak zorunda olduklarını ifade eden Gürkan Hacır, Atatürk’ün, ‘muasır medeniyetler’ tanımında sadece batı coğrafyasının yer almadığının anlaşılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Demokrasi için bedeller ödendi

Emekli Amiral Türker Ertürk ise konuşmasında, batı coğrafyasına kıyasla Türkiye’nin aydınlanma sürecini ele aldı. Prof. Dr. Muammer Aksoy gibi, demokrasinin gelişmesi için büyük bedeller ödendiğinin altını çizen Ertürk, Atatürk’ün laik ve demokratik Cumhuriyet devrimlerinin öneminin günümüz Türkiye’sinde daha iyi anlaşılması gerektiğini söyledi.

Söyleşi sonunda, Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel adına, Başkan Yardımcısı Dr. Dilek Kars ve ADD Kartal Şube Başkanı Hülya Arkan, konuşmacılara çiçek takdim etti. Dr. Dilek Kars, Uğur Mumcu ve Muammer Aksoy’u özlem ve saygıyla andıklarını belirterek, konuşmacılara ve tüm katılımcılara teşekkür etti.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.