https://playdotjs.com/

Maltepe’yi kadınlar yönetecek

2024 yerel seçimlerinin ardından Maltepe’de kadınların yönetimi başladı. İlçenin ilk kadın belediye başkanı olan Esin Köymen ile 11 kadın meclis üyesi ve 9 kadın muhtar hizmet verecek

Yayın: 22 Nisan 2024 - Pazartesi - Güncelleme: 22.04.2024 18:46:00
Editör - İsmet Akkoç
Okuma Süresi: 7 dk.
188 okunma
Google News

 

Birçok il ve ilçe belediyesinden daha çok yerelde kadın görevliyi seçen Maltepe’nin kadın muhtarları, kadınların yönetiminde ilçede birçok çalışmanın gerçekleştirileceğini ve insanların duyarlılıkların artacağını söyledi. Başkan Köymen ise, “Bir kadının toplumda kendisine biçilmiş rollerin dışına çıkarak her şeyi yapabileceğini gösterebilmesi çok kolay değil. Bu anlamda kadın muhtarlarımızı tebrik ediyorum” dedi.

Maltepe, 2024 Mahalli İdareler Seçimleri’nde oyunu kadınlardan yana kullandı. Birçok ilke imza atan Maltepe, ilçenin ilk kadın belediye başkanı olan Esin Köymen başkanlığında, bu başarısını 11 kadın Meclis üyesiyle birlikte ilçenin 18 mahallesinde 9 kadını muhtar seçerek taçlandırdı. Halihazırda görevini sürdüren ve seçimi tekrar kazanarak görevine devam eden Altayçeşme, Küçükyalı, Çınar ve İdealtepe mahallelerinin kadın muhtarlarına Gülensu, Aydınevler, Feyzullah, Bağlarbaşı ve Yalı’nın çiçeği burnunda muhtarları da eklenirken, bu oranla 18 mahallenin yarısında kadınlar yönetici koltuğuna oturdu.

KÖYMEN: “KADINLAR, KENDİLERİNE BİÇİLEN ROLLERİN DIŞINA ÇIKTI”

Konuyla ilgili seçilmiş 18 muhtarla düzenlediği kahvaltıda konuşan Belediye Başkanı Esin Köymen, “Özellikle kadın arkadaşlarıma teşekkür ediyorum, göreve talip oldukları için. Zor bir şeydir, siyasette, sivil toplum örgütlerinde ya da yerel yönetimlerde, her türlü yapının içerisinde bir kadının kendisine biçilmiş rollerin dışına çıkarak her şeyi yapabileceğini gösterebilmesi çok kolay değil. Kız çocuklarımızın üzerinde çok büyük etkisi olduğunu söyleyebilirim, bunun. Onları motive eden, onların kendi özgüvenlerini daha da sağlamlaştıran bir durumdur bu, dolayısıyla sorumluluğumuz daha fazladır. Bunu da hatırlatmak isterim. Yaptıklarımızdan sadece bizler değil, kız çocuklarımız, kız kardeşlerimiz de etkilenecektir. Yaptığımız işlerle ilgili önce kendimize hesap verebilir duruma geçmemizi isterim.” dedi

TEK KADIN MUHTARDIM

Seçilmiş kadın muhtarlardan en kıdemlisi olan ve beşinci kez seçilen Çınar Mahallesi Muhtarı Ayşem Möröy, muhtarlığa başlarken babasını örnek aldığını söyleyerek duygularını şöyle ifade etti: “Ben muhtarlığı çok seviyorum. Muhtarlık gerçekten tadıyla, keyfiyle, hak ettiği gibi yapılırsa çok onurlu ve gururlu iş. Halkın sevgisini kazanmak ve insanların sıcaklığını hissetmek bambaşka bir his. Ben 17 muhtarın arasında tek kadın olarak seçildim. O zaman sivil toplumla ve halkla yakın ilişkiler kurdum ve bu güçle benden sonra 3 kadın daha mahallesinde muhtar seçildi. Sonra sayımız 5’e ve bugün 9’a çıktı. Muhtarlık bence kadın işi” diye konuştu.

EMNİYETTEN MUHTARLIĞA…

Polis memuruyken  muhtarlığa adaylığını koyan, kazanınca emekliliğini talep ederek muhtarlığa başlayan ve iki dönemdir muhtarlık yapan İdealtepe Muhtarı Fitnat Karataş, kadınlara örnek olmak için bu yola girdiğini, muhtarlıkların ev gibi olduğunu ve muhtarların ağırlıklı olarak kadın olması gerektiğini belirtti.

Bağlarbaşı Mahallesi’nden muhtar seçilen mali müşavir Perihan Yüksel, bir kadın gözüyle bir şeylerin değişmesini istediğini, kadınların ve çocukların kadın muhtarlarla daha yakından ilişki kurabildiğini söyledi.

4 dönemdir seçilen Küçükyalı Muhtarı Kadriye Necla Timur, vatandaşın kadın muhtarlarla daha rahat diyalog kurduğuna dikkat çekerek, kadın elinin değmesinin Maltepe’ye çok şey katacağını ifade etti.

4 dönemdir muhtar seçilen bir diğer isim olan Altayçeşme Muhtarı Hanife Arzu Toker ise, 2009 yılında 13 aday arasından seçildiğini ifade ederek, “Bir anne sevgisiyle, gönüllülük esasına dayanarak muhtarlık yapmak apayrı bir yerde. İlk kadın Belediye Başkanımız Esin Köymen’in mahallesinin kadın muhtarı olmaktan onur duyuyorum. Kendisiyle yazılacak çok hikâyemiz olduğunu düşünüyorum” dedi.

 

Aydınevler’in ilk kadın muhtarı Füsun Erayla, “engelliler, çocuklar, gençler, kadınlar ve hayvanlar önceliğim. Bunlara dair projeleri gerçekleştirmek için geldim. Birçok insana dokunduğum için seçildim. Kadınlar yönetmeli, kadın eli her yere değmeli. Bu anlamda aileler kız çocuklarına mutlaka sevgi, şefkat göstersinler. Kız çocuklarını mutlaka okutsunlar” diye konuşTU.

Eski voleybolcu olan Feyzullah Mahallesi Muhtarı Ayça Bal, “Kadının potansiyelini fark etmeye başladık. Aslında bir farkındalık oluştu. Kadınlarımız da bunu fark ederek sosyal anlamda daha çok rol üstlenmek istiyorlar, artık. Kadınlar mahallenin nabzını, erkeklerden daha çok tutuyor. Markette, pazarda, okulda her yerde kadın var. Kadının kadına derdini anlatması ve fikrini anlatması çok kolay. Bu büyüyecek ve yayılacak ve yeni fikirlerin olgunlaşmasına neden olacak. Artı bir değil, çok değer katacak.” şeklinde duygularını ifade etti.

“BİZ KAZANDIK”

Gülensu’nun ilk kadın muhtarı Nülüfer Akkaya da, birçok kadının sesi olduklarını söyledi ve ilginç bir anını paylaştı: “Muhtarlığı kazandıktan sonra bir kadın arkadaşımız geldi. İçeriye girerken ağlamaya başladı ve ‘biz kazandık’ dedi. Biz kazandık kelimesini komşularımda duymak o kadar mutlu ediyor ki beni. Onu anlatamam.”

“EV SAHİBİ OLARAK KAZANDIK”

1924’te yapılan mübadeleyle Maltepe’ye yerleşen ailelerden gelen Yalı Mahallesi’nin ilk kadın muhtarı Arzu Turna, “Ben hayallerimi gerçekleştirmek için muhtar olmak istedim. Ben mahalle kültürüyle büyüdüm. Bu mahalleye sahip çıkın dediler. Çok güzel bir çocukluk ve genç kızlık yaşadım burada. Sahibinde kalsın diyoruz Yalı Mahallesi. Ev sahibi olarak geldik. Komşularımızın her derdine elimizden geldiğince çözüm üretmeye çalışacağız. Bunu yapabiliyor olmak bana keyif veriyor.” diyerek düşüncelerini açıkladı.

Yorumlar (2)
Nala
23.04.2024 01:59
Mahallemizin muhtari kadriye necla timür başarilarinin devamini dillerim..
22.04.2024 20:02
Çok sevdiğimiz nejla ablamizin çok değerli layığıyla iş yaptığı için çalışmalarında başarılar dilerim Küçükyalı muhtarimiz
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.