https://playdotjs.com/

Yenidoğan- Söğütlüçeşme metrosuna start

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Yenidoğan-Sancaktepe-Finans Merkezi-Söğütlüçeşme metro hattının Yenidoğan-Emek arasındaki ilk etabının yapım çalışmalarını başlattı.

Gündem Yayın: 11 Mart 2024 - Pazartesi - Güncelleme: 11.03.2024 11:30:00
Editör - İsmet Akkoç
Okuma Süresi: 7 dk.
84 okunma
Google News

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Yenidoğan-Cumhuriyet-Emek metro hattını Söğütlüçeşme’ye kadar uzatarak, metro yapım kriterlerine uygun hale getirdi. Yenidoğan-Sancaktepe-Finans Merkezi-Söğütlüçeşme metro hattının Yenidoğan-Emek arasındaki ilk etabının yapım çalışmalarına başlandı. Yenidoğan-Söğütleşme metro hattı başlama töreni; İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP milletvekili Yunus Emre, Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, CHP Sancaktepe Belediye Başkan adayı Alper Yeğin, CHP Ataşehir Belediye Başkan adayı Onursal Adıgüzel, CHP Sultanbeyli Belediye Başkan adayı Ayhan Koç ve vatandaşların katılımlarıyla gerçekleştirildi.

HATTIN HİKAYESİNİ ANLATTI

Şantiye alanını dolduran vatandaşlara seslenen İmamoğlu, “Bu işi birlikte yapıyoruz duygusu bu milletin aklına, zihnine girdiği sürece, hiç kimse bu ülkede ve bu şehirde, artık tek kişilik kahramanı oynayamayacak. Milletçe başarıyoruz duygusunu büyütecek. Bu öyle olduğu sürece demokrasinin temelleri daha sağlam olur” dedi. Yenidoğan-Cumhuriyet-Emek metro hattının iktidar kanadı tarafından propaganda malzemesi haline getirildiğini anlatan İmamoğlu, konuyla ilgili özetle şu açıklamaları yaptı:

“Burası, 2017’de, biz göreve gelmeden ta 2,5 sene önce Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli metro hattıyla birlikte planlanmıştı. Ama kredi temin edilemediği gerekçesiyle, bu hat, ihalenin yapıldığı yıl, o zamanki İBB yönetimi tarafından durduruldu. Projenin sahadaki fiziki ilerlemesi yüzde 2’ydi. Bakın; yüzde 2 ne biliyor musunuz? Bir-iki yerde, birkaç yerde şaft açmak. Şaft nedir? Inşaata malzeme indirmek, inşaatta çalışanları indirmek, oradaki teknik işleri yürütmek için yukarıdan aşağıya açılan -herkes anlasın diye anlatıyorum- bir nevi böyle büyük delikler düşünün. Şaft dediğimiz bu. Bunlar açılmış. Ve o dönemde de bu hat için, onay almak için şantiye kurulmuş. Yapılan başvurular, bu bölgedeki yolculuk talebinin düşük olması ve yeterli düzeyde metro yapmaya değmeyeceği için reddedildi. Reddeden kim? Merkezi idare, biz değil. Türkiye'de raylı sistem yatırımlarını denetleyen bir yapı var Ankara'da. Siz oraya bildiriyorsunuz. Onlar diyor ki, ‘olumlu, olumsuz; bu yapılır, yapılmaz.’ O dönemde bu reddedildi. Biz de aynı başvuruyu defalarca yaptık. Yine reddedildi.”

“BURADAKİ BELEDİYE BAŞKANLARINI BİLE, BU YALANLARI KONUŞMAYA ZORLADILAR”

“Onun için, bazı yerlerde güvenlik sorunu olduğundan ötürü, ‘Efendim metro için açılan tünelleri kapatıyor’ haberleri çıkmaya başladı. Yok öyle bir şey. Yalanı yeme yiyorlar. Ben bir siyasetçi, bir belediye başkanı olsam bu açıklamaları yapmam. Yapmam, utanırım. Buradaki belediye başkanlarını bile, bu yalanları konuşmaya zorladılar. Neymiş? Propaganda yapacakmış. Batsın öyle propaganda. Devlet işi öyle konuşulmaz. Gelirsin, konuşursun, anlatırsın, anlaşırsın. Hem de o dönemde bu ihaleleri iptal eden yönetici, altında imzası olan yönetici, bu projelere ‘hayır’ diyen yönetici, sonradan bakan olup, bu işin propagandasını bile yaptı; ‘Ben geleyim ben yapayım.’ Yahu İstanbul'dayken yapamadın da Ankara'dayken mi yapacaksın? Velhasıl 2023 yılında, metro hattının yapımı için gerekli yolculuk taleplerinin sağlanmasıyla birlikte, bu hattın kamu yatırım programına alınabilmesi Için girişimlere başladık.”

“ANADOLU'NUN EN GÜÇLÜ METRO HATLARINDAN BİRİSİNİ ÜRETTİK”

“Ve hattın büyüklüğünü, güzergahını İmes'ten Söğütlüçeşme'ye kadar uzatarak, bir bütün olarak yeniden projelendirdik. Ve ön etütlerini tamamladık ve Anadolu'nun en güçlü metro hatlarından birisini ürettik. Projelerin belli bir boyuta gelmesiyle, bu yılın Ocak ayında, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na başvurarak, fizibilite onayını bile aldık. Hattın tümünün yapımına başlanması için, projeleri 6 ay içerisinde tamamlayacağız. Ve onay sürecinin sonuçlanmasını sağlamak için, çalışmalara başlayacağız. Bugün itibariyle, Yenidoğan-Sancaktepe-Finanskent-Söğütlüçeşme metro hattının ilk etabı olan bu hattı, böyle bütünlükçü bir seviyeye taşıdığımız ve yolun sonunu ucunu gördüğümüz için, Yenidoğan-Emek arası ilk kesiminde bir yandan işimize devam edelim kararı aldık. Bu bölümünün finansını sağlayabilecek öngörüyü de sağladığımız için, ilk kesimde yapım işlemlerine bugün itibariyle tıkır tıkır başlıyoruz.”

HATTIN ENTEGRE NOKTALARI

Çalışmalar tamamladığında; Sancaktepe, Çekmeköy, Ümraniye, Ataşehir ve Kadıköy ilçeleri, tek bir metro hattı İle birbirine bağlanacak. Böylece, Sancaktepe'den birçok ilçeye hızlı, konforlu ve çevre dostu ulaşım imkanı sağlanacak. Yapımına başlanan 6,7 kilometre uzunluğundaki Yenidoğan-Emek hattında 5 istasyon olacak. Sancaktepe ve Çekmeköy ilçelerinden geçecek söz konusu hat, M5 Çekmeköy-Sancaktepe metro hattı ile entegre olacak. Kadıköy, Üsküdar, Ümraniye, Ataşehir, Sancaktepe ve Çekmeköy’den geçecek Yenidoğan-Söğütlüçeşme hattı tam olarak tamamlandığında ise, istasyon sayısı 15’e, hat uzunluğu da 24,7 kilometreye çıkacak. Hat, Söğütlüçeşme İstasyonu’nda Marmaray, metrobüs, Büyük İstanbul Tüneli (İncirli-Söğütlüçeşme metro hattı) Üsküdar-Kadıköy-Maltepe tramvay hattı ile; Şehir Hastanesi İstasyonu’nda yine Üsküdar-Kadıköy-Maltepe tramvay hattı ile; Göztepe İstasyonu’nda M4 Kadıköy-Tavşantepe-Sabiha Gökçen Havalimanı metro hattı ile; Finanskent İstasyonu’nde M12 Ümraniye- Ataşehir-Göztepe metro hattı ile; İmes İstasyonu’nda M8 Dudullu-Bostancı metro hattı ile; Sarıgazi İstasyonu’nda da M5 Çekmeköy-Sancaktepe metro hattı ile entegre olacak.

PROJENİN İSTANBUL ULAŞIMINA KATKILARI

Hattın devreye alınması ile birlikte Anadolu yakasında Sancaktepe, Ümraniye, Ataşehir, Kadıköy  ve Üsküdar ilçeleri, bir metro hattı ile birbirine bağlanacak. Hattın M5, M8, M12 ve M4 metro hatları ve Söğütlüçeşme'de metrobüs ve Marmaray hatlarına entegre olmasıyla birlikte önemli bir yolculuk ağı tamamlanmış olacak. Anadolu yakasının kuzeydoğu-güneybatı yönünde konut, organize sanayi bölgeleri, ticaret ve iş yerleri bakımından yoğun bölgeleri geçerek tarayan yaklaşık 24,7 kilometrelik bu hat ile birlikte cazip hale gelecek olan toplu ulaşım sayesinde hem trafik problemi ciddi anlamda azalacak hem de vatandaşlarımızın yolculuk süreleri de kısalmış olacak. Karbon sıfır hedefinin yakalanmasında önemli bir etkisi olması beklenen bu hat ile beraber karbondioksit salımı ve emisyon değerleri de düşmüş olacak.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.