https://playdotjs.com/

“İBB İstanbul’da tarımı canlandırdı”

İBB Tarımsal Hizmetler Dairesi Veteriner Hizmetleri Müdürü Dr. Fevzi Karaağaç, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ilk defa yaptığı tarımsal desteklerle İstanbul'da çiftçilerimiz nefes almıştır. İstanbul’da tarım yeniden canlanmıştır” dedi.

Ekonomi Yayın: 11 Eylül 2023 - Pazartesi - Güncelleme: 11.09.2023 17:08:00
Editör - İsmet Akkoç
Okuma Süresi: 7 dk.
418 okunma
Google News

Atatürkçü Düşünce Derneği Maltepe Şubesi'nde Dr. Fevzi Karaağaç tarafından İstanbul'da Tarım konulu bir konferans verildi.

İBB Tarımsal Hizmetler Dairesi Veteriner Hizmetleri Müdürü Dr. Fevzi Karaağaç verdiği konferansta  Dünyada pandemi ve Ukraynada yaşanan savaş nedeniyle gıda fiyatlarında önemli yükselişlerin yaşandığını, bunun da tüm dünyada gıda krizine yol açtığını belirtti.

Fevzi Karaağaç dünyada ve Türkiye’de tarımın genel bir değerlendirmesini yaparken, yaşanan pandemi krizinin tarımın önemini bir kez daha ortaya çıkardığını söyledi ve “TÜİK verilerine göre 2022 yılı enflasyonu ortalaması yüzde 72.3 olarak açıklanırken, gıdada enflasyonun yüzde 87.7 olarak açıklanması bile tarımın değerini ortaya koymaktadır” dedi.

Bir ülkenin tam bağımsızlığının kendi öz kaynaklarıyla gıdasını üretmekten geçtiğini vurguladı. Bu amaçla ülkemizde Tarımın desteklenmesi gerektiği yani çiftçimizin desteklenmesi gerektiği dile getirdi.

Karaağaç, “Zira ülkemizde kayıtlı çiftçi sayısı son 10 yılda Çiftçi Kayıt Sistemine göre yaklaşık 1 milyondan beş yüzbinlere geriledi.

Tarımdan hızla bir çıkış mevcut.

Çiftimizin yıllık geliri 3000 doların altına geriledi. ABD çiftçisi bizim çiftçimizin 23 katı Almanya çiftçisi 15 kat fazlasını kazanıyor. Çözüm çiftçimize verdiğimiz 2022 yılında yaklaşık 40 milyar TL olarak gerçekleşen tarımsal desteğin Tarım Kanuna uygun düzeye yani GSYH’nin  yüzde 1'ne hızla yükseltilmesi gerekmektedir. Çiftçimiz devletten 40 milyar lira tarımsal destek alırken aynı dönemde 329 milyar lira kredi kullanmıştır. Çiftçinin 2022 yılı Aralık ayında bir önceki yılın Aralık ayına göre kullandığı kredideki artış yüzde 96’ya ulaşmıştır.

Bunlar yapılırsa 2021 yılında Tarımsal hasıla büyüklüğünde Fransa'ya kaptırdığımız Avrupa birinciliğini geri alabiliriz.” Diye konuştu.

Dr. Fevzi Karaağaç,  “İstanbul’da Tarım Var” sloganıyla üreticilere birçok destek veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin tarımsal desteklerinden bahsederken de şunları söyledi; “Şile Arıcılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Şile Belediyesi ile birlikte çalışarak oradaki arıcılığa destek vermek üzere Şile Arıcılık Merkezi kuruldu. Arıcılıkla ilgili bir çok şey yapılıyor bu merkezde. Üreticinin getirdiği ham bal kavanozlara doldurup satışa hazır hale getiriliyor.  Sadece Şile değil tüm İstanbul’daki arıcılar buradan faydalanıyor. Şile’nin coğrafi işareti olan balı Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla en iyi şekilde değerlendiriliyor, çiftçimiz hak ettiği geliri de elde ediyor. Ayrıca arıların kendi ihtiyacı için ürettiği bala biz insanlar el koyduğumuz için arıların kışı geçirmeleri için ihtiyaçları olan arı yemi var. Arı yemi desteğiyle de arıcılarımızı bu masraftan kurtarmış oluyoruz. Arı yemi desteğimiz 2022 yılında 50 tona ulaşmıştır.

Yine Veterinerlik Müdürlüğü bünyesindeki bir diğer destek çalışmamız da hayvancılıkla uğraşan çiftçimize yönelik. Çatalca’da Damızlık Koyun Keçi Birliği var. Bu birlik kanalıyla da bölgedeki küçükbaş hayvan üreticilerini destekliyoruz.  İstanbul’un çok kıymetli olan Kıvırcık Koyun cinsi var. Kıvırcık Koyunun özelliği kuyruğu olmadığı için büyüt yağ hayvanın vücuduna dağılır ve o nedenle Kıvırcık Koyun, diğer koyun cinslerine göre çok daha lezzetlidir. Kıvırcık koyun türünü desteklemek ve onu üreten çiftçimize katkı sunmak adına 25 koyunun üzerinde koyuna sahip üreticilere bir program dahilinde yem desteği veriyoruz. 2021 yılında başlatılan program kapsamında 16 ile ve 137 mahallede bin 181 ton kuzu besi yemi desteği sağlandı. 2022 yılında ise 151 mahallede bin 113 ton besi yemi desteği verildi. Manda ve sğır yetiştiriciliği yapan çiftçilerimize de 2022 yılınad 12 ilçe 110 mahallede bin 248.5 ton yem desteği sağlandı.

 

 

İstanbul’da bu döneme kadar tarım ve hayvancılığa destek verilmemiş Ekrem İmamoğlu’nun görev gelmesinin ardından çiftçilere büyük destek verilmeye başlandı. Yem desteği sağlanan çiftçimizin üreteceği sütün alımı da garanti edildi ve çiftçimizin elinde süt kalmaması için sütler Halk Süt aracılığıyla alınıp çiftçimizin geliri garanti altına alındı.

 

Yazlık ve kışlık fide dağıtımı da yine aynı dönemde başladı ve İstanbul’un kırsal ilçelerinde tarım yeniden canlandırıldı.”

 

 

Dr. Fevzi Karaağaç, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin diğer tarımsal desteklerini de şöyle sıraladı, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi, tarihinde ilk defa tarımsal üretimin en büyük girdilerinden biri olan akaryakıt konusunda da çiftçimize destek vermeye başladı. Destek kapsamında 20 dekar ve aşağısı için 50 litre, 20 dekar üstü için 100 litre mazot desteği verilmekte. Yine ücretsiz gübre dağıtımı aynı dönemde başlatıldı. Destek kapsamında 60 ton taban gübresi, 26 ton ise damla sulama gübresi desteği verildi.

2022 yılında başlatılan Ayçiçek tohumu destekleri kapsamında 2 bin 540 torba yağlık Ayçiçek tohumu desteği verildi. İstanbul genelinde 2022 yılında ekilen toplam ayçiçeğinin yüzde 40’ının tohumu İBB tarafından sağlanmış oldu.

Çilek üreticilerine toplam 66 bin adet çilek fidesi, 8 bin 800 metre sulama hortumu 11 bin metre malç naylonu ve 550 kilo gübre desteği sağlandı.

İBB Ekrem Başkanımızın 4 yıllık icraat döneminde hem bitkisel hemde hayvansal üretim alanında çiftçilerimizi desteklemiştir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ilk defa yaptığı bu tarımsal desteklerle İstanbul'da çiftçilerimiz nefes almıştır. Çiftçilerimize yem, gübre, tohum, mazot, fide ve makine ekipman desteği sağlanarak İstanbul'da ilklere imza atılmıştır. İstanbul çiftçisi nin buğdayı halk ekmeğe, elde ettiği süt halk süte dönüşerek  kentte sosyal gereksinimleri yerine getirmiştir.”

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.