https://playdotjs.com/

Günübirlik tatil arayanlara

Havaların ısınmaya başladığı şu günlerde, İstanbul’dan günübirlik gidecek yer arayanlara yardımcı olacak 8 keyifli gezi rotası

Yaşam Yayın: 13 Nisan 2024 - Cumartesi - Güncelleme: 13.04.2024 10:31:00
Editör - İsmet Akkoç
Okuma Süresi: 6 dk.
105 okunma
Google News

Adalar

İstanbul adalarının en büyüğü olan Büyükada.

Şehre bir vapur mesafedeki güzeller güzeli Prens Adaları, her daim İstanbullunun imdadına koşuyor, modern hayat yorgunlarına merhem oluyor. İstanbul’a yakın gezilecek yerler yazımızda sıra geldi dört güzel adaya: Büyükada, Heybeliada, Burgazada ve Kınalıada… Balıktan mezeye, dondurmadan kurabiyeye kendine has lezzetleri, bisiklet rotaları, plajları ve özgün ruhuyla İstanbul adaları, günübirlik kaçamaklar için muazzam birer alternatif.

 

Mudanya

İstanbul’a yakın gezilecek yerleri hatırlatalım istedik. Bursa’nın şirin ilçesi Mudanya. “İstanbul’a yakın” derken hiç abartmıyoruz; zira İstanbul’dan deniz otobüsü ile Mudanya’ya gitmek yaklaşık 95 dakika sürüyor. Mudanya’ya gittiğinizde Mütareke Evi’ni, Tahir Paşa Konağı’nı ve merkeze 11 kilometre mesafedeki güzeller güzeli Trilye’yi muhakkak ziyaret edin. Trilye’ye minibüslerle 15-20 dakikada kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Ayrıca Girit Mahallesi yahut Rum Mahallesi olarak da anılan Halitpaşa Mahallesi’nde vakit geçirmeyi, ahşap konakların, dar sokakların sıcacık atmosferinde kaybolmayı ihmal etmeyin.

Gitmişken Girit mezelerinin ve bölgenin meşhur balığı barbunun tadına bakabileceğiniz pek çok sahil lokantası var; muhakkak uğramalı, tadını çıkarmalı.

 

Sapanca Gölü

İstanbulluların hafta sonları en çok rağbet ettiği rotalardan biri Sapanca. Dingin Sapanca Gölü, farklı bütçelere hitap eden konaklama seçenekleri, yeşile doyuran doğası ve aktivite çeşitliliği ile Sapanca, İstanbul’a yakın gezilecek yerler arasındaki popülaritesini kuşkusuz hak ediyor. İster günübirlik gidin ister bir hafta sonu kaçamağı için, Sapanca’da yapmadan dönmemenizi önerdiğimiz bazı keyifli eylemler var. Vaktinize göre Poyrazlar Gölü Tabiat Parkı’nı veya Sakarya İl Ormanı Tabiat Parkı’nı (ya da her ikisini birden) ziyaret edebilir, doğaya doyabilirsiniz. Sapanca’nın meşhur spa otellerinden birinde şifalı suların tadını çıkarabilirsiniz. Sapanca Gölü çevresinde pedal çevirebilir, yürüyüş yapabilir, akşamüstü balık restoranlarında veya teknede balık-meze keyfi yapabilirsiniz. Çevrede bisiklet kiralayabileceğiniz çok sayıda dükkân olduğunu hatırlatalım. Şayet sizinki bir hafta sonu kaçamağı ise Çerkez mahallesi Kırkpınar’da dolu dolu bir Çerkez kahvaltısı da deneyimleyebilirsiniz.

 

Maceraseverler için Sapanca’da paintball’dan ATV’ye, zipline’dan kayıkla açılmaya çeşitli aktivitelere girişmek mümkün.

 

Cumalıkızık

Cumalıkızık, 2014’ten bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor.

Mini bir Sapanca arasının ardından Bursa’ya geri dönüyoruz. Bursa şehir merkezine 11 kilometre mesafede bulunan, Yıldırım ilçesine bağlı bu güzel köy, İstanbul’a yakın gezilecek yerler listenize girmeyi kesinlikle hak ediyor. Zira rengârenk, cumbalı eski evleri; betonarmeden muaf hali ile Cumalıkızık; tarihe, mimariye, fotoğrafa meraklı hemen herkesi mutlu edebilecek bir rota. Sabah kahvaltıları ile de meşhur Cumalıkazık’ta iyi bir kahvaltıyla güne başlamak isterseniz saat 10.00’dan önce civarda olmanızı, hoşunuza giden bir mekânda yerinizi almanızı öneririz. Sonrasında sokakları karış karış gezmek, alışveriş etmek için koca bir gününüz var!

 

 

Yedigöller Milli Parkı

İstanbul’a yakın gezilecek yerler listemizde bu defa bir tür yeryüzü cennetine, Yedigöller Milli Parkı’na gidiyoruz. Bolu ili sınırlarında bulunan ve kampseverler tarafından da çokça tercih edilen Yedigöller Milli Parkı, sonbaharda barındırdığı bin bir renkle misafirlerini doğanın kusursuzluğunu keşfetmeye çağırıyor. Adından anlaşılacağı üzere yedi adet gölün bulunduğu Yedigöller Milli Parkı göllerinden birinin çevresinde kamp yapabilir; yahut bölgeyi günübirlik ziyaret edip trekking rotalarının, meşhur gökkuşağı alabalığının, balık tutmanın keyfine varabilirsiniz. İstanbul’a yakın kamp alanları için ayrıca bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.

 

Ağva

Şehre mesafe olarak çok yakın ve muhakkak görülmeye değer bir lokasyonumuz da Ağva. Ağva ve Şile, hem günübirlik he de hafta sonu ziyaretleri için oldukça cazip adresler. Zira hem tarihi hem de doğal güzellikler bakımından bölge oldukça zengin. Cenevizlilerin inşa ettiği, 12 metre yüksekliğindeki Ocaklı Kale; mağara ve şelaleleriyle ünlü Hacıllı Köyü; gizli birer vaha görünümündeki Karadeniz suları, Kilimli ve Kadırga koyları ile Saklıgöl, favori Ağva lokasyonlarımız. Haliyle İstanbul’a yakın gezilecek yerler arasında Ağva’ya muhakkak bir şans vermenizi öneririz.

 

İğneada

Türkiye’nin kuzeybatısında, Trakya ve Karadeniz’in kesiştiği bölgede bulunan İğneada, İstanbul’a yaklaşık 250 kilometre mesafede bulunuyor. Muazzam Longoz Ormanları, Karadeniz’in güzelliği, ince kumlu sahili ve dingin gölleri ile bölge oldukça estetik ve keşfe değer. Kırklareli’nin Demirköy ilçesine bağlı olan İğneada’ya gittiğinizde İğneada Feneri, Dupnisa Mağarası, Fatih Dökümhanesi gibi önemli noktaları ziyaret edebilirsiniz. Neticede İğneada, uzun sahil şeridi ve barındırdığı yedi ayrı gölle fotoğraf çekmek, kuş gözlemek, trekking yapmak ya da sadece dinlenmek isteyen ziyaretçileri mutlu edebilecek, İstanbul’a yakın tatil yerleri arasında.

 

Kıyıköy

İstanbul’a yakın gezilecek yerler turumuzun son rotası yine Karadeniz ve Trakya’nın kenar etkisi ile zenginleşen Kıyıköy. Tıpkı İğneada gibi Kırklareli iline bağlı olan Kıyıköy, Vize ilçesinde bulunuyor. Bu epey şirin sahil kasabasının etrafı ormanla örülü, yöre halkı sıklıkla ormancılık ve balıkçılıkla geçiniyor. Karaçam ormanlarıyla büyüleyen ve karagürgenden kayın ağaçlarına birbirinden özel ağaç türlerine ev sahipliği yapan Kıyıköy’de ormanların asıl sahibi, karacadan yaban domuzlarına, tilkiden porsuğa birbirinden güzel hayvanlar. Bu hayvanların her birinin koruma altında olduğunu hatırlatalım. İstanbul’a yakın tatil yerlerinden Kıyıköy’e uğramaya karar verirseniz Aya Nikola Manastırı’nı, Kıyıköy Limon Hamamı’nı ve Kıyıköy Camii’ni ziyaret etmeyi; balık ve manda yoğurdu yemeyi unutmayın.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.