3.TechFinTech Zirvesine Yoğun Katılım

Ömer Fatih Sayan “ Dijitalleşmeyle şekillenen verinin, yazılımın ve yapay zekânın, ekonominin merkezine yerleştiği bir dünyadayız.”

Teknoloji Yayın: 26 May 2025 - Monday - Güncelleme: 26.05.2025 23:03:00
Editör - İsmet Akkoç
Okuma Süresi: 9 dk.
147 okunma
Google News

 

Teknoloji ve finans dünyasını üçüncü kez bir araya getiren TechFinTech Zirvesi, İstanbul DasDas’ta gerçekleştirildi. Yoğun katılımlı zirvede; teknoloji, finans ve sigortacılık sektörlerindeki gelişmeler ve gelecek kurguları masaya yatırıldı. Zirveye katılan T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan “Yapay zekâ teknolojiyi dönüştüren bir sistem değil, başlı başına bir ekonomi” olduğu vurgusuyla, yapay zekânın önemine değindi. Sayan konuşmasında, önümüzdeki aylarda ihale süreci başlayacak yerli milli 5G çözümlerinin, sadece Türkiye’nin altyapısını değil ekonomik bağımsızlığını da güçlendireceğini belirtti.

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan “ Dijitalleşmeyle şekillenen verinin, yazılımın ve yapay zekânın, ekonominin merkezine yerleştiği bir dünyadayız.”

FinTech ekosisteminin finansal hizmetlerdeki etkisi, TechFin’lerin yükselişi, Türkiye’nin küresel bir FinTech merkezi olma yolundaki stratejileri ve dijitalleşmenin iş ve bireysel hayatlar üzerindeki etkileri, bu yıl da TechFinTech Zirvesi’nde uzman konuşmacılar tarafından ele alındı. Yönetim ve Teknoloji Danışmanı Cem Tokbay’ın moderasyonu ile gerçekleşen etkinliğin açılış programında T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan da konuşması ile yer aldı.

TechFinTech Zirvesi’nin açılış programına katılan T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan konuşmasında şunları söyledi;

“Dijitalleşme sadece günlük hayatımızı değil finansal alışkanlıklarımızı da değiştiriyor. Teknoloji artık sadece bir araç değil, bir yaşam biçimi, bir ekonomik devrim. Dijitalleşmeyle şekillenen verinin, yazılımın ve yapay zekânın, ekonominin merkezine yerleştiği bir dünyadayız. Merkezinde veriyi, hızında yapay zekâyı barındıran bir çağdayız. Geçtiğimiz yıl fintech sektörüne ABD’de 7,3 milyar dolarlık yatırım yapılmış, bu küresel yatırımların neredeyse yarısı. İngiltere'de 2 milyar dolar. Türkiye'de ise yaklaşık 200 milyon dolar yatırım yapılmış durumda. Bu daha yolun başında olduğumuzu ama istikametimiz doğru olduğu anlamına geliyor. Hıza, kolaylığa ve veriye yatırım yapılıyor. Biz bu güvene yatırım yapıyoruz. Güvenli bir finansal sistem, güvenli bir altyapı, güvenli bir siber ekosistem”

“Yapay Zekâ aynı zamanda ekonominin damarlarında akan yeni kan.”

Konuşmasının devamında dijital dönüşümün başat rolünün yapay zekâ olduğunu belirten Ömer Fatih Sayan şu ifadeleri kullandı:

“Sadece 2025 yılında yapay zekâ sektörünün 500 milyar dolarlık bir hacme ulaşması bekleniyor. 2030'da bu rakamın 1,8 trilyon dolara ulaşacağı öngörülüyor. Bunun anlamı şu; yapay zekâ teknolojiyi dönüştüren bir sistem değil, yapay zeka başlı başına bir ekonomi. Ekonominin damarlarında akan yeni kan; yapay zekâ ve biz de bu ekonomide varız. Yönettiğimiz altyapı yatırımlarıyla sadece teknolojiye ayak uydurmuyor bu süreçleri adeta biz inşa ediyoruz. Önümüzdeki aylarda 5G ile ilgili ihale sürecine başlayacağız. 5G ile dijital finansal işlemler başta olmak üzere birçok sektörde hız, güvenlik ve verimliliğin yeniden şekillendiği bir alana giriyoruz. Geliştirdiğimiz yerli milli 5G çözümlerimiz ile sadece altyapımızı değil ekonomik bağımsızlığımızı da güçlendiriyoruz. 2026 yılında 5G'yi Türkiye genelinde kullanmaya başlayacağız. 5G ile güvenliğin daha da önem kazandığı bir döneme giriyoruz. Siber saldırılar, kişisel veriler, dijital dolandırıcılığa karşı güçlü bir dijital kale inşa etmek zorundayız. “

Ayhan Sevgi “2024 yılında en fazla Fintech girişimi, borsa yatırımı, bankacılık ve finansman alanlarında ”

Etkinliğin ilk konuşmacısı  olan BTHaber Genel Yayın Koordinatörü Ayhan Sevgi, “Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi verilerine göre 2024 yılında 19 Fintech ile aktif olan olmayan 900'ü aşkın Fintech girişimi bulunuyor. 2024 yılı sonu itibariyle Türkiye'de 283 ödeme teknolojisi, 120 banka teknolojileri girişimi, 107 blok zinciri ve kripto varlık girişimi bulunuyor. 2024’te en fazla Fintech girişimi ise borsa yatırımı, bankacılık teknolojileri ve finansman alanlarında oldu” diyerek sektör bilgilerini paylaştı. Bilişim teknolojilerini ilk kullanan sektörün her zaman finans olduğuna dikkat çeken Sevgi, “Bugün kendini ispatlamış, hatta devasa boyutlara ulaşmış pek çok girişime sahibiz. Günümüzde yerli şirketlerimizin ya satın alınarak küresel şirketlerin Türkiye ayağına dönüşeceklerini ya da kendileri küresel olma yolunda ilerleyeceklerdir” dedi.

Yunus Özdemir “Finansal yalnızlık, şirketlerin büyümesini de frenliyor”

Konuşmasında açık bankacılığın devrimsel bir dönüşüm yarattığına değinen BulutTahsilat Satış Direktörü Yunus Özdemir ise, “BulutTahsilat olarak her gün yüzlerce müşteriye temas ederken görüyoruz ki şirketlerin hepsinin ortak bir sorunu var. Zaman, karlılık, verimlilik ve şeffaflık. Şirketler farklı ödeme sistemleriyle çalışıyor, farklı teknolojiler kullanıyorlar. Bu parçalı yapı, sadece finans ekiplerini değil, şirketin tamamını yavaşlatıyor. Biz bunu “Finansal yalnızlık” olarak tanımlıyoruz. Bu yalnızlık, şirketlerin büyümesini de frenliyor. Bu noktada, ‘Hepsi Bir Arada Finans’ devreye giriyor. Karmaşık olan yapıyı sadeleştiriyor, sadece süreçleri birleştirmiyor, zaman kazandırıyor, stresi azaltıyor, kullanıcı hatasının önüne geçiyor ve odağı stratejiye kaydırıyoruz” şeklinde konuştu. 

Bahadır Aktan “Dijital dönüşümde öteye gidiyoruz, ancak bu sefer matbaayı daha erken getirmemiz lazım.”

“Yapay zekâ büyüyerek ilerleyecek” diyerek sözlerine başlayan ParamTECH Genel Müdürü Bahadır Aktan da konuşmasında “Dijital dönüşümde öteye gidiyoruz. Ancak bu sefer matbaayı daha erken getirmemiz lazım. Devletimiz, milletimiz, bizler bu işin farkındayız. Biliyoruz ki zekâ bir şeye çok hızlı işliyor, akıl ise muhakeme yapıyor. Zekâ bir işlem gücüyse, aslında insanoğlu son dönemde aklını kullanarak bir zekâ gücü yarattı. İşliyor, geliştiriyor, icat ediyor, sonuç çıkartıyor. Dolayısıyla biz artık zekâmızı değil aklımızı kullanarak bu zekâ gücüyle bir şeyler yapabilmeyi keşfetmemiz gerekiyor. Büyük dil modelleri, akıllı Agent'lar, AI modelleri ile aslında bir insanın 150 katı hızlı anlayan, icat eden, sunuş çıkartan çözümler” diye konuştu. 

Mustafa Bezeklioğlu “Bir denge sorunu yaşıyoruz ve bunun çözümü; yapılandırılmış çeviklik.”

 

“Fintech'lerin genlerinde hız, çeviklik, inovasyon, kullanıcı deneyimi, kişiselleştirilmiş, farklılaştırılmış deneyim, entegrasyon becerileri, yetenekler, maliyet avantajları var” diyen Paycore CEO’su Mustafa Bezeklioğlu, ancak önemli bir sürdürülebilirlik sorunu olduğunu belirtti. Bezeklioğlu konuşmasında; “Sürdürülebilirlik sorunu aynı zamanda kurumsal dayanıklılık ile de çok ilgili. Fintech şirketlerinin %70'inin güçlü kas dediğimiz alanları üçüncü yıldan sonra yavaşlamaya başlıyor, yerini kaosa bırakıyor. Çeviklik ve hız sürdürülebilirlik için yeterli değil. Bir denge sorunu yaşıyoruz ve bunun çözümü; yapılandırılmış çeviklik. Bu kavram, çevik çalışma yöntemlerinin belli bir sistem çerçevesinde, belli bir metodoloji dahilinde planlı ve kontrollü bir şekilde uygulanması. Bunu uyguladığımızda büyüdükçe kaos yaşama riskimiz azalıyor, Koordinasyon artıyor. Koordinasyonla birlikte o üretkenlik ve verimlilik de artıyor” ifadelerini kullandı.

Dr. Hakan Yurdakul “İnsanlar var oldukça yapay zekâ ile bir devrim olmayacak. Esas devrim insanların olgunlaşmasıyla gerçekleşebilecek.”

Ekonomist Dr. Hakan Yurdakul "Yapay Zeka ve Otomasyon ile FinTech Devrimi" başlıklı konuşmasında, 2017-2025 Nisan verilerini kıyaslayarak, FinTech şirketlerinin hızlı bir şekilde değişkenlik gösterdiğini söyledi. Bu verilerin aynı zamanda ekonominin durumu hakkında da bilgiler içerdiğini belirten Yurdakul, Türkiye'nin FinTech evreni için gelişme gösterme aşamasında olduğunu ifade etti.  Dünyanın yapay zekâ ile dönüşeceğine yönelik yanlış bir algının yerleştiğini vurgulayan Yurdakul, "Benim inancım yapay zekâ devrim gerçekleştirmeyecek. Çünkü yapay zekânın oynadığı dünya, insan denilen mantık dışı, mantık üstü bir temel özneye sahip. İnsanlar var oldukça yapay zekâ ile bir devrim olmayacak. Esas devrim insanların olgunlaşmasıyla yani toplumların, sektörlerin, ürünlerin, ülkelerin olgunlaşmasıyla gerçekleşebilecek ve bu olgunlaşma sürecinde yapay zekâ elbette işe yarayacak. Ama daha fazla işe yarayacak olan şey, bu süreçte olgunlaşma sürecinde FinTech’teki bu firmalar için de geçerli olacak" diye konuştu.

BThaber Başkanı Murat Göçe’nin moderatörlüğünde gerçekleşen “Hiper Kişiselleştirilmiş Finansal Hizmetler: Veriyle Şekillenen Deneyimler” başlıklı ana panelde ise ; Sipay CPO’su Burak Sargut, Burgan Bank Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Darço Akkaranfil, Şekerbank Bilgi Teknolojileri Grup Başkanı M. Erman Oğuz, NGN Ürün ve Servisler Genel Müdür Yardımcısı Ufuk Yaşıbeyli panelist olarak yer aldı.

 

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.