https://playdotjs.com/

Boğaziçi'nde büyük buluşma

Avrupa’nın önde gelen sekiz üniversitesi NeurotechEU kapsamında Boğaziçi Üniversitesi’nde bir araya geldi

Eğitim Yayın: 19 Kasım 2024 - Salı - Güncelleme: 19.11.2024 09:15:00
Editör - İsmet Akkoç
Okuma Süresi: 4 dk.
101 okunma
Google News

 

NeurotechEU (The European University of Brain and Technology) İstanbul Buluşması 13-14 Kasım’da Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleşti. Avrupa’nın sinir bilim alanında çalışan sekiz yükseköğretim kurumun iş birliğiyle 2020’de kurulan NeurotechEU kapsamında düzenlenen buluşmada, bu alandaki projeler bilim insanı, araştırmacı ve öğrencilerin katılımıyla ele alındı.

Avrupa’daki yükseköğretim kurumlarının ABD ve Asya ile rekabet edebilirliğini artırmak amacıyla kurumsallaşmış işbirliğini esas alan Avrupa Üniversiteleri İnisiyatifi çerçevesinde 2020’de hayata geçen NeurotechEU’da (The European University of Brain and Technology) yer alan üniversitelerden katılımcılar 13-14 Kasım’da Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs’te buluştu.

“BU BÜYÜK İŞ BİRLİĞİNE DESTEK VERMEYİ SÜRDÜRECEĞİZ”

Buluşma kapsamında düzenlenen NeurotechEU Rektörler Kurulu Toplantısı’nda konuşan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, Boğaziçi Üniversitesi’nin uluslararası iş birliklerine verdiği önemi hatırlatarak şunları söyledi:

“Boğaziçi Üniversitesi olarak Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) en başarılı öğrencilerin tercihiyiz. İlk 1000’den yaklaşık 800 öğrenci Boğaziçi’ni tercih etti. Bu durum Türkiye’de üniversitemize olan güveni bir kez daha gösteriyor. En başarılı öğrencileri kendimize çekmeyi sürdürürken, uluslararası iş birlikleri ayrıca önemli bir başlık olarak karşımıza çıkıyor. Bölümlerimiz bünyesindeki uluslararası akademisyenlerimizin sayısı her geçen yıl artıyor. Avrupa ile birlikte, dünyanın her tarafında Ar-Ge, müfredat, akreditasyon ve değişim odaklı yeni projeler başlatıyor ve bunları destekliyoruz. Bu açıdan Avrupa’nın önde gelen üniversiteleriyle sinirbilimi alanında kapsamlı iş birliğine odaklanan NeurotechEU’yu çok yerinde bir örnek olarak tanımlıyoruz. Burada kurulan ortak çatı sayesinde sinirbilimde dünya çapında dikkat çeken önemli çıktılar ortaya konarken, Boğaziçi Üniversitesi olarak böylesi büyük bir ortaklığa destek vermeye ve parçası olmaya devam edeceğiz.”

“AVRUPA’DA BÜYÜK BİR ‘VOLTRAN’ OLUŞTURDUK”

NeurotechEU Boğaziçi Üniversitesi Koordinatörü ve Biyomedikal Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Can Ali Yücesoy da Avrupa’nın seçkin yükseköğretim kurumuyla kurulan “voltran” sayesinde sinirbilim çalışmaları alanında önemli mesafe kaydettiklerini ifade etti. Bilim insanı Avrupa’yı kapsayan bu çatının sadece Avrupa değil, tüm dünya için de iyi bir “entegrasyon” örneği olduğunu vurguladı:

“Avrupa’dan sekiz yükseköğretim kurumdan rektör, bilim insanı, araştırmacı ve öğrenciyi Boğaziçi Üniversitesi’nde bir araya getiriyoruz. NeurotechEU’nun kurulmasından bu yana geçen sürede, sinirbilim alanında çok güçlü bir entegrasyon kurmayı başardık. Bu alanda gelecek vadeden çalışmaların uluslararası bu çapta desteklenmesi ve Avrupa’da böylesine büyük bir ‘voltran’ kurulmasını çok önemsiyoruz. Bireysel kurumlar olarak çok zaman alacak önemli çalışmaları bu iş birliği sayesinde ortaya koymaya başardık.”

NeurotechEU Koordinatörü Richard van Wezel ise bu iş birliği sayesinde Avrupa’dan birçok uzman ve öğrenciye büyük değişim imkânı sunulduğunu ifade etti. Avrupa'ya özgü NeurotechEU ittifakında yer alan tüm katılımcıların uzmanlıklarını geliştirirken, yeni yaklaşım ve kültürlerle de tanışma fırsatı bulduğunu söyledi.

NeurotechEU çatısı altında Hollanda’dan Radboud Üniversitesi, İspanya’da Miguel Hernández de Elche Üniversitesi, İsveç’ten Karolinska Enstitüsü, Almanya’dan Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn, Romanya’dan Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca, Fransa’dan Lille Üniversitesi, İzlanda’dan Háskólinn í Reykjavík ile Boğaziçi Üniversitesi yer alıyor. NeurotechEU, Avrupa'dan toplamda 180 bin öğrenci ile 90 bin çalışanı bir araya getiriyor.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.