Engellilerin feryadı
Engelsiz Yaşamı Destekleme Derneği üyeleri, ekonomik sıkıntılarını dile getirmek için Maltepe Adalet Meydanı’nda bi rbasın açıklaması yaptı.
Engelliler ekonomik sıkıntıyla boğuşuyor. Engelilerin ekonomik sıkıntıları, Maltepe sahilinde bulunan Adalet Meydanı’nda dile getirildi. Engelsiz Yaşamı Destekleme Derneği üyeleri adına Denrek Başkanı Bülent İnce bir basin açıklaması okudu.
Basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı;
Engelliler, uygulanan bu günkü ekonomik sistemle adeta açlık ve sefalete mahkum edilmişlerdir. En son yapılan ücret zammıyla engelli maaşları az 2 bin 797, en fazla 4 bin.196 lira olmuştur. Evde bakım desteği, yapılan zamla beraber 7 bin 608 liraya yükselmiş. En son araştırmaya göre, dört kişilik ailenin zorunlu beslenme masrafını ifade eden açlık sınırı 14 bin 431 TL'ye yükselmiş. Yoksulluk sınırı ise 47 bin 009 TL'buluyor. Bu sistem sosyal katmanlar arasında adaletsizliği arttırmış, çözüm yerine mağduriyet yaratmış, insanca yaşamayı ortadan kaldırmıştır.
Bu sistem engellileri ele güne muhtaç hale getirmiş, ilaç parasını bulamaz, pansuman malzemelerini alamaz hale getirmiştir.
Bu sistemde; engelliler normal hallerde bile iş bulamazlarken bu gün işsizlik inanılmaz derecelere yükseltmiş durumdadır. iş bulmak engelliler için mucizelere kalmıştır artık. Bu sistemde ortez- protez temini artık mümkün değildir, çünkü; dövize bağlı bu hayati ihtiyaçların % 80’I engellilerin sırtına yüklenmiş, devlet büyük oranda vatandaşların bu acil ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak kalmaktadır. Ağır engelli yurttaşların hasta bezini yeterince vermeyen bir devlet anlayışı ile karşı kaşıyayız. Yetişkin bir kişinin günde kullandığı bez miktarı ortalama 4 adettir, devletin ise verdiği 2 adet. Bakım parası adı altında verilen para hiç bir şekilde bu insanların ihtiyaçlarını karşılayamaz durumdadır. İnsanların artık dayanacak gücü kalmamıştır. Pahalılık ve yoksulluk engellilerin ikiz kardeşi gibi birbirlerinin ayrılmaz parçası halindedir. Devletin bu gün zorunlu olarak istihdam etmesi gereken engelli birey sayısı en az 5000 kişidir. Fakat gelin görün ki yıllardır bu insanlar istihdam edilmediği gibi devlet kendi çıkardığı yasayı çiğnemektedir.