Gelecek dijitalleşme ve yapay zekada

Global lojistik endüstrisinin geleceği “dijitalleşme” ve “yapay zeka” olacak

Ekonomi Yayın: 22 May 2025 - Thursday - Güncelleme: 22.05.2025 15:33:00
Editör - İsmet Akkoç
Okuma Süresi: 4 dk.
112 okunma
Google News

 

Global lojistik sektörü, geçen yıl 10,9 trilyon dolarlık büyüklüğe ulaşarak %3,5’lik bir büyümeyi kaydetti. Bu yıl ise sektörün, %3,8’lik bir büyümeyle 11,3 trilyon dolara çıkacağı belirtiliyor. Küresel çapta lojistiğin büyümesinde; teknolojiye yapılan yatırımlar, sürdürülebilirlik ve iş gücünün gelişimi başı çekiyor. Dünya Ticaret Örgütü’nün verilerine göre, global mal ve hizmet ticaretinin, neredeyse 3/1’i olan 11 trilyon dolar lojistikle bağlantılı ve bu da lojistiğin dünya ekonomisinde ne kadar kritik bir rol oynadığını gözler önüne seriyor.

Teknolojideki gelişmelerle lojistik sektöründeki dönüşümün hız kazandığını anlatan Tırport Kurucu Ortağı Dr. Akın Arslan, şunları söyledi:

“Global lojistik sektörü, geçen yıl makroekonomik belirsizliklere rağmen dayanıklılığı ortaya koyarken, 2025 dönüşüm ve yenilik yılı olacak. Sektör paydaşlarının, ortaya çıkan trendlerden yararlanmak ve zorlukların üstesinden gelmek için çevik ve ileri görüşlü olmaları önem kazanıyor. Sektörün büyüme potansiyeli büyük, ancak bu potansiyelin gerçekleşmesi, teknolojiye, sürdürülebilirliğe ve iş gücü gelişimine yapılacak stratejik yatırımlara bağlı. Bu temellerin sağlanması ve Tırport’un aralarında bulunduğu dijital lojistik platformlarının öne çıkmasıyla, lojistik endüstrisi küresel ticaretin ve ekonomik kalkınmanın kritik bir destekçisi olmayı sürdürecek. Global lojistik endüstrisinin geleceğinde, dijitalleşme ve yapay zeka önemli bir rol oynayacak.” dedi.

Mercek altına alınan global lojistik sektöründe 2025 dinamikleri nelerdir?  

1-Sektörel performans:

a-Freight forwarding: Hava taşımacılığı %2,2 büyüme ile 88,1 milyar dolara, deniz taşımacılığı ise %2,5 büyüme ile 110,9 milyar dolara ulaştı.

b-3PL (Third-Party Logistics): Yaklaşık 1,3 trilyon dolar büyüklüğe ulaştı.

c-4PL (Fourth-Party Logistics): Daha küçük ama hızla büyüyen bir segment olarak, yılda %5-7 arasında büyüme gösterdi.

d-2025 tahminleri: Dönüşüm sürecinde iyimserlik.

e-Pazar büyüklüğü ve büyüme: 2025 yılında global lojistik pazarının 11,3 trilyon dolara ulaşması bekleniyor ve yıllık %3,8 büyüme öngörülüyor. E-Ticaret’in büyümesi, dijitalleşme ve lojistik teknolojilerindeki ilerlemeler, büyümeyi destekleyen temel faktörler olacak.

2-Büyümeyi destekleyen faktörler:

a-E-Ticaret’in büyümesi: Özellikle gelişmekte olan pazarlarda online perakendenin hızlı artışı, hızlı teslimat ve son mil lojistik hizmetlerine olan talebi artıracak.

b-Dijital dönüşüm: Yapay zeka, IoT ve blockchain gibi teknolojiler, operasyonel verimliliği ve tedarik zinciri görünürlüğünü artırıyor.

c-Sürdürülebilirlik çalışmaları: Karbon azaltma programları ve elektrikli araçlar gibi yeşil lojistik girişimleri rekabet avantajı sağlıyor.

3-Sektörü şekillendiren temel trendler:

a-Bölgesel ayrışma: Asya-Pasifik, 2025’te global pazarın %42’sini oluşturacak ve teknolojik ilerlemeler ile kentleşme sayesinde büyümeye devam edecek. Kuzey Amerika ve Avrupa, daha yavaş ama istikrarlı bir büyüme sergileyecek.

b-Hızlı kargo patlaması: Yıllık %6,5 büyüme oranı ile 2028’de 700 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bu artış, tüketicilerin hızlı teslimat taleplerinden kaynaklanıyor.

c-Sürdürülebilirlik rekabet avantajı haline geliyor: Yenilenebilir enerji kullanan depolar, elektrikli filolar ve yeşil taşımacılık uygulamaları hız kazanıyor.

d-Konsolidasyon ve satın almalar: Büyük oyuncular arasında birleşme ve satın almalar artıyor. Örneğin, DSV’nin DB Schenker’ı satın alması, pazar konsolidasyonuna işaret ediyor.

4-Karşılaşılan zorluklar:

a-Jeopolitik belirsizlik: Doğu Avrupa ve Orta Doğu’daki çatışmalar ticaret yollarını etkileyebilir.

b-Artan maliyetler: Yüksek iş gücü ve altyapı maliyetleri karlılığı sınırlayabilir.

c-Düzenleyici engeller: Özellikle Avrupa’daki çevre düzenlemeleri, uyum sağlama zorluklarına yol açabilir.

 

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.