Maltepe’de bir ilk; Mahalle tiyatrosu

Maltepe Bağlarbaşı Mahallesi’nin sanatsever gençleri Muhtar Perihan Yüksel’in teşvikiyle bir araya gelip bir tiyatro grubu oluşturdu

Kültür Yayın: 10 Temmuz 2025 - Perşembe - Güncelleme: 10.07.2025 12:44:00
Editör - İsmet Akkoç
Okuma Süresi: 3 dk.
67 okunma
Google News

 

Bağlarbaşı Mahalle Muhtarlığı tarafından düzenlenen tiyatro gecesinde Nikolay Vasilyeviç Gogol’ün “Evlenme” adı oyunu sahnelendi.

Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde ücretsiz sahnelenen oyunun 16 kişilik oyuncu ekibinin ekip çoğunluğu mahalle sakini idi.

Bir saat 45 dakika süren oyunun ardından Bağlarbaşı Mahalle Muhtarı Perihan Yüksel, grup adına yönetmene plaket takdim etti. Tüm oyunculara da özel teşekkür belgesi verdi. Oyuncularda oyuna ve ekibe destekleri nedeniyle muhtara bir buket çiçek takdim etti.

 

5 Temmuz Cumartesi akşamı Maltepe Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde, 12 kişilik enerjik ve tutkulu bir oyuncu kadrosuyla toplam 16 kişilik ekip sahneye koyduğumuz Nikolay Vasilyeviç Gogol’ün “Evlenme” adlı oyununu izleyicilerimizle buluşturduk. Bu bizim için sadece bir oyun değil, aynı zamanda çağımız insanının iç çatışmalarına, toplumsal baskılara, yozlaşmalara ve absürt gerçekliklere ayna tutan bir yolculuktu.

Yönetmenliğini Serdar İnan’ın yaptığı oyunun oyunu Serdar İnan ve Tülin Erol düzenledi. Işık ve Müzik Emre Yaman ile Eray Tüysüz’e ait. Oyunda rol alan amatör sanatçılar şunlar; Aynur Ekici, Ayşin Bulut, Emine Hülya Aslankaya, Fatih Tüysüz, Filiz Pınar, Melike Çolak, Mine Gengönül, Nihat Erbay, Sümeyye Demir, Tayfun Kızıldağ, Tülin Erol, Yağmur Pek

 

Oyunun yönetmeni Serdar İnan oyunla ilgili şunları söyledi;

“Bu eseri seçmemizin nedeni, Gogol’ün klasik metninin evrensel ve zamansız olması; bugün bile aynı insan doğası sorunlarıyla karşı karşıya olduğumuzu bize göstermesiydi. ‘Evlenme’, sadece evlilik ve aşkı değil, karar vermenin zorluğunu, toplumsal beklentilerin bireyi nasıl bunalttığını ve insanın kendi içinde yaşadığı çıkmazları mizahi ama dokunaklı bir dille ortaya koyuyor.

Oyunumuzda, seyircilerimizi sadece pasif izleyiciler olmaktan çıkarıp, onlara karakterlerle bağ kurma şansı veren interaktif bir deneyim sunduk. Her bir izleyici, oyunun bir parçası haline geldi ve bu ortak deneyim sayesinde tiyatronun gücünü birlikte yaşadık.

Bizler için bu proje; hem bireysel gelişim hem de bir ekip olarak dayanışmanın en güzel örneği oldu. Oyunun hazırlık sürecinde yaşadığımız zorluklar, prova heyecanları ve sahnedeki anlar bize tiyatronun sadece bir sahne oyunu olmadığını, yaşamın ta kendisi olduğunu gösterdi.

Bu oyunu sahneye koyarak, hem Gogol’ün mirasına saygı duruşunda bulunduk hem de kendi toplumumuzun gündemine ışık tutmaya çalıştık. İzleyen herkese, umuyoruz ki hem güldüren hem düşündüren bu yapıt, kendi hayatlarında da küçük bir pencere açmıştır.

Tiyatro, hayatın aynasıdır; biz de bu aynada kendi yansımamızı görmek ve paylaşmak için buradayız.”

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.