Meşher’den Dünya Şiir Günü’ne Özel Atölye
Hikâye İstanbul’da Geçiyor sergisine paralel olarak düzenlenecek şiir yazma atölyesi hem sergiyi hem de İstanbul’u yeniden okuma ve anlamlandırma fırsatı sunuyor.

Meşher’in Hikâye İstanbul’da Geçiyor sergisine paralel olarak düzenlediği atölye çalışmaları, yetişkinlere yönelik şiir yazma atölyesiyle devam ediyor. Şair, akademisyen ve çevirmen Nazmi Ağıl yürütücülüğündeki şiir yazma atölyesi, katılımcılara hem sergiyi hem de İstanbul’u yeniden yorumlama ve anlamlandırma fırsatı sunuyor.
Dünya Şiir Günü’ne özel düzenlenen atölye, 21 Mart Cuma günü saat 14.00’te gerçekleştirilecek. Atölye çalışmasında farklı dönemlerdeki İstanbul imgeleri ve bu imgelerin şiirlerdeki yeri incelenecek. Katılımcılar sergiden ilham alarak İstanbul’u kendi dilleriyle yorumlayacak, kendi şiir evreninde yeniden yaratacak. Sergiden ilhamla yazılan şiirler, şehrin farklı dönemlerini bir araya getirerek her bir kelime ve satırda İstanbul’u yeniden keşfetmeye imkân sağlayacak
Atölye kontenjanı sınırlı olduğundan, Meşher’in web sitesindeki etkinlik sayfasından katılım formunun doldurulması zorunludur.
Nazmi Ağıl kimdir?
Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun olan Nazmi Ağıl aynı bölümde yüksek lisans ve doktora çalışmalarını tamamladı. Koç Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışan Ağıl, Boşanma Dosyası adlı şiir kitabıyla 1998 Yunus Nadi Şiir Ödülü’nü kazandı. Ağıl, şiir kitaplarının yanı sıra Batı edebiyatındaki önemli şairlerin eserlerinden bazılarını dilimize kazandırmasıyla da tanınıyor.
Hikâye İstanbul’da Geçiyor Sergisi Hakkında
Hikâye İstanbul’da Geçiyor sergisi 16. yüzyıldan günümüze farklı zamanlarda ve çeşitli edebî türlerde üretilmiş İstanbul temsillerini odağına alıyor. Küratörlüğünü Ebru Esra Satıcı ve Şeyda Çetin’in üstlendiği sergi, fantastik öykülerden grafik romanlara, bilimkurgudan casusluk hikâyelerine Batı edebiyatının kurmaca yapıtlarındaki İstanbul tahayyüllerini inceliyor. Ömer Koç Koleksiyonu’ndan yaklaşık 300 kitabın merkezde olduğu seçkide yazarlara ait elyazmaları, nadir ilk baskılar ile imzalı ve ithaflı kitaplara farklı kaynaklardan gravür, resim, nota kitapçığı, film, afiş gibi çeşitli yapıtların yanı sıra yayımlanan Türkçe çeviriler ve gazete kupürleri eşlik ediyor.
Meşher Hakkında
Bir Vehbi Koç Vakfı (VKV) kuruluşu olan Meşher, tarihsel araştırmalardan çağdaş sanata uzanan sergileri ve yayınlar, atölyeler, konferanslar gibi kapsamlı paralel etkinlikleriyle zamanlar ve kültürler arasında yeni bir diyalog zemini sağlamayı amaçlıyor. Adını Osmanlı Türkçesinde “sergi mekânı” anlamına gelen kelimeden alan Meşher, faaliyetlerini disiplinlerarası yaklaşımıyla Eylül 2019’dan itibaren sürdürüyor. Ortaçağdan günümüze uzanan bir zaman aralığında, geniş bir konu yelpazesinde sergiler sunuyor. Çok yönlü programı, araştırmaya dayalı akademik yönü ve yayınlarıyla Meşher bir referans noktası olarak kültür ve sanat ortamına katkıda bulunuyor.
İstiklal Caddesi’nde yer alan Meşher’de, ziyaret, etkinlik ve sergi turları ücretsiz olarak gerçekleştiriliyor. Pazartesi hariç haftanın altı günü ziyaret edilebilir.