https://playdotjs.com/

İstanbul’un suyu Yalova’dan gelmiş

Yalova’da Roma döneminden kalan ve İstanbul'a su taşıyan 2400 yıllık antik su kanalında çalışmalar başlatıldı.

Kültür Yayın: 19 Mart 2023 - Pazar - Güncelleme: 19.03.2023 10:28:00
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
205 okunma
Google News

Teşvikiye beldesi Güngörmezler mevkiinden başlayıp deniz kıyısındaki Kemertepe mevkiine kadar yer altından giden yaklaşık 13 kilometre uzunluğundaki sistem, belediye ekipleri tarafından temizleniyor. Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca 2006 yılında tescil edilen antik su sistemi, kanal, kemer ve dinlendirme havuzlarından oluşuyor.

Ana kayayı 15 metre delmişler ve yamaçlardan o döneme ait mimari yöntemle Çınarcık'ın Üçreisler bölgesine kadar su kemerleri yapılmış. Bu kanaldan İstanbul'a su taşınmış. Buranın tarihi bir değeri olduğu tespit edildi ve akademisyenlerin de tespitiyle turizme kazandırılması için gerekli çalışmalar yapılıyor

İlk rölöve ve restorasyon çalışmaları 550 metrelik alanda olacak. Bu 550 metre üç etap halinde olacak. Birinci etabın temizleme çalışması bitti. Ardından ikinci etap ve suyun merkezi olan bölge üçüncü etabı da tamamladıktan sonra kalan kısmı da ileriki yıllarda talep, bütçe ve ihtiyaca göre turizme kazandırılacak.

Teşvikiye Belediye Başkanı Mustafa Nurten, "Yalova Müze Müdürlüğü, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü ve Teşvikiye Belediyesi olarak ortaklaşa bir protokol imzaladık. Geçen yıl bir kısmında çalışma yaptık. Bu yıl da müze müdürümüz önderliğinde çalışmalarımızı hızlandırdık. Kanalın üst çalışma ve içerisinin temizlenmesini bitirdik. İçerisinin onarılması konusunda ihalesini yaptık. Yakında restorasyon ve rölöve çalışması yapılacak. İnşallah bunu turizme kazandırmak için çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.