23 NİSAN....
Peki dünyada çocuklar için neler yapılıyor. Bu Bayramın örnek veya benzerleri var mı?

Funda Tunca
-
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı. Tarihte çocuklara Mustafa Kemal Atatürk tarafından adanmış ilk ve tek bayram olma özelliğini taşıyor. Bu bayram her yıl coşku ile kutlanır ve dünya çocukları da ülkemize davet edilerek onların da bu coşkuyu yaşaması sağlanır. Kısaca bir tarihçesinden bahsetmeye çalışırsak, öncelikle Yeni Türk Devletinin ilk bayramıdır. İlk kutlaması ise 23 Nisan 1922'de Ankara'da yapılmıştır. Ama bu kutlamalarda çocukların da ön plana çıkması sebebiyle ''Hakimiyet'i Milli Bayramı yanına Çocuk Günü ve Çocuk Bayramı da denilmeye başlanmıştır. Aslında çocuk bayramının en önemli farkındalık amacı,çocukların bir kaç gün eğlendirilmesinden ziyade çocuk ölümlerinin azaltılarak nüfus artışının desteklenmesi ve farklı çocuk sorunlarına dikkat çekmektir.
Peki dünyada çocuklar için neler yapılıyor. Bu Bayramın örnek veya benzerleri var mı diye bir soru sorarsak bu soruya olumlu bir yanıt alabiliriz. Peki o zaman dünyayı bir gezelim çocuklara dair.
JAPONYA 5 Mayıs ÇOCUKLAR GÜNÜ (Kodomo no Hi)
Japonya'da erkek çocukların sağlıklı büyümesi ve mutluluğu için kutlanır. Renkli balık şeklindeki bayrakları (koinobori) evlerin önüne asılır.
ÇİN 1 HAZİRAN ULUSLARARASI ÇOCUK GÜNÜ
Çin'de 1 Haziran'da çocuklar için özel etkinlikler düzenlenir, okullar tatil edilir ve çocuklar gün boyunca eğlenceli faaliyetlere katılır. Bu günün tarihi 20.yy başlarına dayanır. 1925 yılında Dünya Demokratik Gençlik Federasyonu 1 Haziran'ı uluslararası Çocuk Günü olarak kabul etti. O zamandan beri, başta sosyalist ülkeler olmak üzere bir çok ülke 1 Haziran'ı Uluslararası Çocuk Günü olarak kutlanmaktadır.
HİNDİSTAN 14 KASIM ÇOCUK GÜNÜ (CHİLDREN'S DAY)
Ülkenin ilk başbakanı Jawaharlal Nehru'nun doğum günü olan bu tarih, onun çocuklara olan sevgisi nedeniyle çocuk günü olarak kutlanır.
ABD HAZİRAN AYININ İKİNCİ PAZAR GÜNÜ (NATİONAL CHİLDREN'S DAY)
Resmi bir tatil olmasa da bazı eyaletler de çeşitli etkinliklerle çocuklar onurlandırılır.
MEKSİKA 30 NİSAN DİA DEL NİNO (ÇOCUK GÜNÜ)
Meksika'da oldukça eğlenceli ve renkli geçen bu günde okullarda ve park alanlarında çocuklara özel programlara yapılır. Ancak 30 Nisan tarihinin kökeninin 20 Kasım olduğu ve kökeninin 1.Dünya savaşına kadar dayandığı söylenir. Tüm çocuklara karşı anlayış ve kardeşliğe adanmış yıllık bir kutlamadır. Çocuk Bayramının kökeni 1.Dünya savaşına kadar uzanıyor. Süreç içerisinde çeşitli aşamalardan geçerek 1924 yılında Meksika'da Çocuk Bayramı olarak kutlanmaya başlandı. O zamanların Başkan ve Eğitim Bakanı Çocuk Haklarına İlişkin Cenevre Bildirgesini kabul etti ve onayladı. Çocuk Hakları Beyannamesi, Birleşmiş Milletler Birliği tarafından kurulmuş ve çocukların maddi, ahlaki ve manevi olarak gelişme hakkına sahip olduğunu tespit etmiştir. Bu günün 20 Kasım'da kutlanmamasının sebebi ise ülkede Meksika Devrimi'nin patlak vermesinin sebebi ile farklı bir anma töreni yapılmasıdır. Bu önemli ve özel gün Dünya'da da ülkelerin takvimlerine göre çeşitli tarihlerde kutlanmaktadır. Örneğin bu tarih Venezuella'da Haziran ayının 3. pazar günü kutlanır.
ALMANYA 1 HAZİRAN (ULUSLARASI ÇOCUK GÜNÜ) VE 20 EYLÜL DÜNYA ÇOCUK GÜNÜ
Almanya'da bu iki farklı tarihte çocuklara yönelik çeşitli aktiviteler düzenlenir.
Çocuklara verilen bu özel günler, onların haklarını ve toplumdaki önemlerini vurgulamak açısından oldukça kıymetlidir.
Peki, çocukarımızın hatırlandığı, bolca eğlendiği ve ve diğer günlere nazaran bir parça daha mutlu olduğu bu günleri dünya çapında saydık. Peki Dünya genelindeki çocuklarımızın en büyük problemleri nelerdir biraz da bunlara baksak.
Dünya genelinde çocuk sorunları hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeler için ciddi bir endişe kaynağıdır.
Peki, şimdiye kadar çocuklarımızın dünya çapında coşku ile kutladığı günlerden bahsettik. Peki dünya çapında yaşayan çocukların genel sorunları nelerdir? Onlara da bir göz atsak.
1. YOKSULLUK
Öncelikle dünya genelinde milyonlarca çocuk yoksulluk sınır içinde yaşıyor ve bunun sonucu olarak da yeterli beslenememe eğitim sağlık gibi hizmetlerden mahrum kalıyor.
2. EĞİTİM SORUNLARI
Özellikle Afrika ve Asya gibi ülkelerde çocuklarda savaş nedeniyle okula gidemiyor. Kız çocukları hala aşılamayan bazı kültürel ve sosyal nedenlerle eğitim dışı kalabiliyor. Bu rakam Türkiye'de maalesef 1.5 milyon kadın ve kız çocuğumuzun okuma yazma bilmediğini göstermektedir ülkemiz genelinde.
3. ÇOCUK İŞÇİLİĞİ
Uluslarası Çalışma Örgütü (İLO)'nun verilerine göre dünya genelinde yaklaşık 160 milyon çocuk işçi çalıştırılıyor. Ve maalesef ki bu rakamın yarısını 5-11 yaş arasındaki çocuklar oluşturuyor. Ayrıca bu çocukların %70'i tarım geri kalanı ise hizmet ve sanayi sektöründe istihdam ediliyor ve bu çocukların hemen hemen yarısı ise maalesef ki okula gitmiyor.
4. SAVAŞ VE ÇATIŞMALAR
Suriye, Yemen, Sudan, Afganistan gibi ülkelerdeki savaşlardan çocuklar doğrudan etkileniyor. Sanırım kıyıya vuran Aylan bebek hala hepimizin hafızasında tazeliğini koruyordur. maalesef ki çocuk asker olmaya zorlananlar ve mülteci olanlar da bu işin cabası. Aslında her ne kadar uluslarası hukuk kuralları çocukların 15 yaşından önceye orduya katılmasını uygun bulmasa da bu konuda pek bir şey yapamıyor.
5. SAĞLIK SORUNLARI
Tabi ki dünya çapındaki çocukların en büyük sorunlarından biri. Aşı Eksiklileri, temiz suya erişim yetersizliği gibi başlıca tıbbi sorunlar sayılabilir. Sanırım bu bağlamda en çok tehlike altındaki çocukları Afrika ve Güneydoğu Asya'da doğan büyüyen çocuklardır. Bu konudaki en önemli problem ise antimikrobiyel direnç denen vücudun antibiyotik ilaçlara karşı direnç göstermesi durumudur. Bunu sadece çocuk değil genel bir sağlık problemi olarak düşünebiliriz.
Ayrıca yetersiz beslenme de dünya çocuklarını etkileyen bir diğer sağlık sorunu. Unicef'in verilerine göre her 3 çocuktan biri ya yeteriz beslenmektedir ya da yanlış beslenmeden ötürü aşırı kiloludur. Yetersiz beslenen çocuklar, yetersiz beyin gelişimi, bağışıklık düşüklüğü,öğrenmede başarısızlık, sık enfeksiyona yakalanma ve ölüm gibi sorunlarla karşılaşmaktadır.
6. İSTİSMAR VE ŞİDDET
Fizikse, Duygusal ve cinsel istismar çocuklar için çok büyük sorun. Kız çocuklarına yönelik cinsel şiddet fiilleri, erkek çocukların küçük yaşlarda savaşa sürüklenmesi önemlileridir.Rakamla açıklayacak olursak her 4 çocuktan biri istismara maruz kalıyor. Em tehlikeli yaşlar ise 8-11 yaş aralığıdır.
7. ZORLA EVLENDİRİLME SORUNLARI
Yine en çok kız çocuklarını ekileyen bir sorun. Aynı zamanda evlendirile çocuklar eğitim hakkından mahrum kalabildiği gibi, aynı zamanda sağlıksal ve gelişim problemleri de yaşayabiiyor. İnsanlığı kanaayan yarası Çocuk Gelin kousuna daha fazla dikkat çekmek i.in Unicef bir video dahi hazırlamış. Öngörülere göre byıl 15 milyon çocuk gelinin olacağı tahmin edilyor ve bu çocukla eğiti hakkında mahr kaldığı gibi aynı zamanda aile içi şiddete de maruz kalmaktadır. Daha da acısı küçüvcük bedenler gebel gibi zor bir olayı kaldırmadığı için komplikasyonlara bağl ölümler de çok fazla olmaktadır. Save The Children yani Çocukları koruyun isimli kuruluşun başkanı Carolyn Miles ise her 7 saniyede bir kız çocuğunun evlendirildiğini açıkladır. Bu konuda çocuklar için en güvenli ülkeler sırasıyla İsveç, Finlandiya, Norveç,Hollanda ve Belçika olarak sıralanıyor. Em köt durumdaki kızların ise Nijer, Çad, Orta Afrika Cumhuriyeti, Mali ve Somali'de yer almaktadır. Türkiye ise 144 ülke arasında 55. sırada yer alıyor. Save The Children verilerine göre çocuk gelinlerin önümüzdeki yıllarda 700 miyondan 950 milyoa çıkacağı öngörülmekte.