14 Mart Tıp Bayramının Ardından
İdealistçe zor koşullarda şifa dağıtmaya çalışan modern Lokman Hekimlerimizin, doktorlarımızın ve tüm sağlık emekçilerimizin geçmiş Tıp Bayramını kutlarım.

Ramazan Şensoy
-
2023 yılında amcamın rahatsızlığı nedeni ile Yolum 19 Mayıs Üniversitesi Tıp fakültesine, yakın zamanda kendi rahatsızlığım sebebiyle Cerrahpaşa Kardiyoloji Enstitüsü’ne yolum düştü. Bu zamana kadar doktorların ve sağlık çalışanlarının eğitimi, topluma katkıları ve sorunları hakkında bilgi sahibi değildim .
amcamın tedavisi için gittiğimiz üniversite hastanesi acil servisindeki tüm hastaların tedavisi için deli gibi koşturan genç doktor ve diğer sağlık personelinin çabasını görünce, sonrasında Cerrahpaşa’da köhne bir binada ancak uzay üstü gibi bir ortamda kendime yapılan Anjiyo uygulamasından sonra doktorlar başta olmak üzere ve sağlık çalışanlarımıza minnet duydum ve sorunlarına daha çok kulak kabartmaya başladım.
Ülkemizde devlette ve özelde de çalışan toplam sağlık personeli sayısı 1 360 000 kişi.
Bunun 194 000 doktor, 220 000 i hemşire ve ebe diğer 153 000 bini Laborant vb teknik personel diğerleri yardımcı personel.
25 Şubat sabahı tv de haberleri izlerken sunucunun konuğu Siyasi partilerden birinin yeni genel başkanı.
Sunucu Doktorların Beyaz Yürüyüşe hazırlanan doktorlar içinTürk Tabiler Birliğinden bir temsilciyi canlı yayına bağlıyor. Canlı Yayına bağlanan Tabip odası temsilcisi aynı zamanda doktor yetiştiren bir profesör. Profesör hızlı şekilde Yürüyüşün gerekçesini ve doktorların sorunlarını özetliyor.
Verilen bilgilerden birisi ülkemizdeki tıp fakültesi sayısı 200 tane olduğu. Bilgi doğrumu diye şüpheye düşüyorum. Google bilginin doğruluğunu onaylıyor.
Vatandaş olarak yıllar önce özellikle Samsun’daki sağlık hizmetlerine ulaşım kolaylığını ve ülkede çoğalan özel ve devlet üniversite sayısını görünce ülkemizin kalkınmasının yolu Sağlık Turizminden ve Üniversite eğitim turizminden geçer mi diye hayal eden birisi olarak hocanın anlattıkları canımı sıkıyor.
Hoca tıp fakültelerindeki eğitimin niteliğinin düştüğünü tedbir alınması gerektiğini doktorların mutlu olmadığını bu yüzden Beyaz Yürüyüşün amacının da bunu kamuoyuna duyurmak olduğunu söylüyor.
Sunucunun konuğu Yeni genel başkanı konu hakkında konuşmaya başlıyor. Verdiği bilgilerden birisi bir doktorun yetişme maliyeyi 400 000 Euro diyor. Abartıyor mu diye tekrar Google a soruyorum, haklıymış.
Sonuçta her yıl üniversite sınavına giren 2 800 000 öğrenci içinden ilk 20 000 ne giren zeki ve başarılı çocuklar içinden seçtiğimiz ve her birine doktor eğitimi için 400 000 Eoru kaynak ayırarak yetiştirdiğimiz pamuklar içinde saklamamız gereken çocuklarımızı küstürüp son 12 yılda 15 000 bini Avrupa ülkelerine yerleşmiş .
Ülkemizdeki Sağlık verilerine bakınca sağlık hizmeti fakiri olduğumuzu görüyoruz.
Ülkemizde insanlarımız yılda ortalama 9 defa doktora giderken Avrupa birliği ortalması 6,4
85 Milyon Nüfuslu Türkiye’de 184 000 Doktor var, 1000 kişiye 2,8 doktor
83 Milyon Nüfuslu Almanya’da 377000 doktor var, 1000 kişiye 4,5 doktor düşüyor.
OCED ülkeleri ortalaması 3,7.
100 000 kişiye düşen doktor sayısında maalesef Avrupa birliği ülkeleri arasında sonuncu sıradayız.
Hemşire Sayılarına baktığımızda dahada kötü durumdayız Türkiye 1000 kişiye 2,8 hemşire düşerken OECD ortalaması 9,2. OECD ortalaması Türkiye’nin üç katından bile fazla.
Sonuçta yeni yapılan gösterişli şehir hastanelerimiz var ama içini yeterli sayıda nitelikli sağlık personeli ile doldurmamız gerekiyor. Bununda yolu 200 tane tıp fakültesinde eğitim alan, her yıl 2,8 milyon kişi arasından süzülüp gelen ülkenin zeki çocuklarını eğitim koşullarını, hocalarının çalışma koşullarını hem sosyal hem de teknolojik açıdan iyileştirmemiz gerek.
Bir de vatandaş olarak doktora ve diğer sağlık çalışanlarına şiddet uygulama özgürlüğümüzün ilkellik olduğunu kabul etmemiz, Sağlık çalışanın yakasına yapışmamızı öneren siyasetçiyi alkışlamak yerine ayıplamamız, giderse gitsin diyenleri ayıplamamız gerek.
Zor koşullarda ve yüksek maliyetler ile yetişen bu çocukları doktorları, hemşireleri ve diğer iyi eğitilmiş insan kaynağımızı pamuklar içinde saklamalıyız.
Her şeye rağmen çok zorlu eğitimden geçerek yaşadıkları olumsuzluklara rağmen,
Çernişevski’nin Nasıl yapmalı romanında belirttiği gibi,
30 yaşında tanınmış,
35 yaşında ömürleri boyunca yetecek parayı kazanmış
45 yaşında yüklü servet sahibi olmak yerine,
İdealistçe zor koşullarda şifa dağıtmaya çalışan modern Lokman Hekimlerimizin, doktorlarımızın ve tüm sağlık emekçilerimizin geçmiş Tıp Bayramını kutlarım.
Ramazan Şensoy
20 Mart 2025
Yakakent