Yolumuz Polatlı’ya Düştü
Sakarya Savaşı kazanılmasa idi, tarihin bu şekilde şekillenmesi söz konusu olmayacak, 29 Ekimler de Cumhuriyet Bayramını kutlama şansımız olmayacaktı.
Ramazan Şensoy
-
Malum yakıt fiyatları çok yüksek. O nedenle memlekete giderken farklı güzergahlar kullanarak gezi, yeni yerler keşfetme ve yeni şeyler öğrenme maaliyetini düşürmeye çalışıyoruz.
Eylül ayındaki Yakakent yolcuğumuzda, Sakarya, Bilecik, Eskişehir, Sivrihisar, Polatlı, Beypazarı, Kızılcahamam, Çerkeş, Kastamonu, Gerze Yakakent güzergahını kullandık.
Yolculuk güzergâhında etkilendiğimiz çok şey oldu ama yakında 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını kutlayacak olmamız nedeni ile Sakarya Savaşından söz edeceğim.
29 Ekim 1923 de Cumhuriyetin ilanına giden yolun en önemli taşlarından olan Sakarya Savaşıdır.
Çoğu tarih meraklılarının bildiği gibi Osmanlı İmparatorluğunun 1200 ler de Söğütten başlayan Avrupa yolculuğu 1863 yılına ve Viyanaya kadar sürmüştür.
1863 teki Viyana kuşatması sonrası başlayan geri çekilmeler ve toprak kayıpları ise 13 Eylül 1921 Sakarya Savaşına kadar sürdü.
22 Ağustos1921- 13 Eylül 1921 tarihleri arasında, Polatlı ovalarında, Sakarya nehri kıyılarında, yaklaşık 100 KM cephede yapılan, Baş Komutan Mustafa Kemal in kırık kaburgalar ile yönettiği, top seslerinin Ankara’dan duyulduğu, meclisin kendisini Kayseri’ye taşınmayı tartıştığı Sakarya Savaşı ile durduruldu.
Baş komutan Mustafa Kemal’in atın ürkmesi sonucu düşüp kaburgasının kırılması doktorların mutlaka dinlenmelisin aksi halde kaburga ciğerine saplanır demesine rağmen kırık kaburga ile yönettiği savaşta Yunan ordularının özellikle asker sayısı, silah, uçak, kamyon vb araç gereç üstünlüğüne rağmen, 5700 şehit, yaralı ve kayıplar ile birlikte toplam18955 insan zaiyatı vermiş olmamıza rağmen Sakarya savaşı kazanılmış ve toprak kaybı durdurulmuştur.
Sakarya Savaşı ile Sevr antlaşması sonrası Polatlı’ya kadar devam eden Anadolu işgal durdurulmuş, 30 Ağustos ta başlayan Büyük taarruz ile işgalcilerin Anadolu’dan temizlenmesi 9 Eylül 1922 de İzmir de sona ermiştir.
Polatlı’daki anıtları ziyaret ettiğimizde, savaşı anlatan görseller, Savaşın Karargâh merkezi Dua tepede ki anıtta bölge de yaşayan vatandaş ile yaptığımız sohbette, tarlaları ekerken hala insan kemikleri çıkıyor sözleri irkilmemize neden oluyor, bu kısa ziyaretler ile vatan için canları ile bedel ödeyen atalarımıza layık olabiliyor muyuz diye düşünüyoruz.
Sakarya Savaşı kazanılmasa idi, tarihin bu şekilde şekillenmesi söz konusu olmayacak, 29 Ekimler de Cumhuriyet Bayramını kutlama şansımız olmayacaktı.
Tarihin şekillenmesini, 29 Ekimler de Cumhuriyet Bayramını kutlamamızı sağlayan bunun için bedel ödeyen, Başta büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere silah arkadaşlarını, Cumhuriyetimizin 101. yılında tüm kurucularını, Şehitlerimizi gazilerimizi Saygı ve minnet ile anıyorum herkesin Cumhuriyet Bayramını Kutluyorum.
Ramazan ŞENSOY
22/10/2024