İz Bırakan Öğretmenlerim
Tüm öğretmenlerimizin ve eğitim emekçilerimizin ÖĞRETMENLER GÜNÜNÜ kutluyor, sağlık ve başarı diliyorum.
Ramazan Şensoy
-
Genel Yayın Yönetmenimiz İsmet beyin gazeteyi 24 Kasım Öğretmenler gününde çıkaracağım demesi üzerine öğretmenler günü ve bende iz bırakan öğretmenler konusunda yazmaya karar verdim.
Sözünü edeceğim ilk öğretmen,
İlk okul öğretmenimiz Pakize öğretmenimiz idi. Tayin olup 1972 yılında Orhangazi ilkokuluna geldiğinde, 2. kat koridorunun sonuna örülen duvar ile oluşturulan sınıfında, diğer üçüncü sınıflardan seçilen kalbur altı öğrenciler toplanmıştı. Bende okuma yazma bilmeyen, dolayısı ile çocuklarına yardımcı olamayan anne babanın çocuğu olarak o kalbur altı öğrencilerden biri idim. Onun bizi sevmesi, bize okulu sevdirmesi, okumayı sevdirmesi sayesinde, öyküsünde kendimi gördüğüm Uykucu Sami onlarca defa okumuştum. Şu an bu satırları yazabiliyorsam bunda Pakize Öğretmenin ve onun sayesinde okuduğum Uykucu Sami hikayesinin etkisi olduğunu düşünüyorum.
Yine yaşamımı etkileyen diğer öğretmenlerim ise
Endüstri Meslek Lisesinde eline üstüpüyü alıp Mengenelerin üstünü temizleyerek rol model olan Atilla Atalay,
baba parası ile sigara içilmez deyip, özendiğimiz sigara içme hevesimize set çeken Sezai Yıldırım,
Meslek Lisesi Son sınıfta İGD li gençlerin okulu boykot girişimini, boykota hazırlanan öğrenci kitlesinin önüne geçip, öğrencilere çektiği söylev ile boykotu önleyip öğrencileri sınıflarına gönderen, daha sonra öğrendiğime göre hepimizden daha çok solcu olan Kemal Kesici,
Öğretmen okulunda beni zorla mezun eden boksör öğretmenimiz Halil Duran,
Meslek Lisesini bitirdiğimde beni öğretmenliğe yönlendiren Meslek Lisesi Müdürümüz Metin Gökyokuş öğretmenim saygı ile andığım rol model öğretmenlerim.
Söz öğretmenlerden açılmış iken çokça etkisinde kaldığım öğretmenlerden söz etmek isterim.
Bunlardan birisi Cengiz Aymatov’un Kırgızistan’da, bizdeki Millet Mektebi benzeri uygulamayı anlattığı, sanırım gerçek hikayeden esinlenmiş, İLK ÖĞRETMEN de romanın kahramanı DUYUŞEN.
Ülkemizde Millet Mekteplerinin Kurucusu Mustafa Necati’yi
Köy Enstitülerinin Kurucusu Hasan Ali Yücel’i ve İsmail Hakkı Tonguç’u
Yakın tarihimizde özellikle Mesleki Teknik Eğitime katkılarından dolayı Avni Akyol’u
Mustafa Necati, Hasan Ali Yücel, İsmail Hakkı gibi ileriyi gören Eğitimcilerin önünü açan Herkesin İlk Öğretmeni Mustafa Kemal Atatürk’ü
Bu eğitim Önderlerinin kurduğu okullardan yetişen yazdıkları ile herkesin öğretmeni olup ülke aydınlanmasına katkısı olan benim ve çok sayıda meslektaşımızın etkilendiği toplumu eğitmek ve aydınlatmak için büyük bedeller ödeyen;
Sabahattin Ali, Rıfat Ilgaz, Fakir Baykurt, Dursun Akçam, Mahmut Makal, Ümit Kaftancıoğlu, Talip Apaydın, Mehmet Başaran, Pakize Türkoğlu,
Memleketimizin yetiştirdiği iz bırakan değerli eğitimciler;
İdris Hoca (idris Kullukçu), İrfan Hoca (İrfan Cirit), Salim Hoca (Salim Kuş) , Nermin Kuş
Nejat Hoca (Nejat Batı).
Ülke gelişmişlik sıralamasında 860. sıradaki ilçemizde, yaşam mücadelesinin çok daha zor olduğu köylerindeki öğrencilerden 10 öğrenciyi güzel sanatlara yönlendiren, esas mücadelenin karın doyurmak olduğu coğrafyadaki köy çocuklarından, ressamlar, heykeltraşlar ve grafikerler yetişmesini sağlayan, ismini bilmediğim idealist Resim öğretmeni, Memleketin 15 hanelik yerleşim birimindeki okula yaptığımız dernek ziyaretinde, hocam geçen yıl getirdiğiniz satranç takımları ile ben çocuklara ve köylülere satranç öğrettim diye haklı olarak gururlanan, satranç takımı hediye ettiğimiz içinde bizi gururlandıran, dernek faaliyeti olarak yine 12 öğrencili köy okuluna hediye kırtasiye malzemesi getirdiğimizde, yahu arkadaş bu memleketin hali ne böyle, bu ne yoksulluk ve ne geri kalmışlık, bu memleketin iş insanları, okumuş yazmışları nerede memleketinize niye sahip çıkmıyorsunuz diye beni dolayısı ile ne olacak memleketin hali diyen, Yakakent’lileri fırçalayan ve bizi motive eden ismini hatırlayamadığım Gümüşhaneli öğretmenimizi, dernek faaliyeti için gönderdiğimiz kırtasiye malzemelerinin adil dağıtılmadığı için beni uyaran Mete Öğretmeni, getirdiğimiz flüt ile köy okulu öğrencilere flüt öğreten, uzak köy okuluna kırtasiye getirdiğimizde önce Milli Eğitimden iziniz var mı diye soran, sonrasında hızır gibi yetiştiniz diye teşekkür eden, köy çocuklarımızın eğitimine emek veren ismini hatırlamadığım ama bütün zorluklara rağmen, yüz hatlarından köy okulunda öğretmenlik yapmanın mutluğu gözlediğim Yakakent köylerinde çalışan öğretmenlerimiz.
Yüzünü görmesem de tanımasam da Anadolu bir köyünde veya ülkemin bir köşesinde büyük öz veri ile öğrencilerine yeni bir şeyler öğretmek için çaba sarf eden öğretmenlerimiz veya bu göreve talip olup, atanmak için mücadele veren genç öğretmen adaylarımız.
Beni etkileyen benim düşünce dünyamda iz bırakanlar.
İnsanlarımızın düşünce dünyasında iz bırakan tüm öğretmenlerimizin ve eğitim emekçilerimizin ÖĞRETMENLER GÜNÜNÜ kutluyor, sağlık ve başarı diliyorum. Ahirete göçenleri saygı ile anıyorum.
Ramazan ŞENSOY
18/11/2024