https://playdotjs.com/

14 Haziran 2024 - Cuma

Mesleki Eğitim Üzerine

Aslında ne kadar şanslı olduklarının farkında değiller

Yazar - Ramazan Şensoy
Okuma Süresi: 4 dk.
442 okunma
Ramazan Şensoy

Ramazan Şensoy

-
Google News

 

Geçen hafta mezun olduğum okulun kariyer günleri vardı.

Mesleki eğitimde 43. Yılını tamamlamış, Elektronik öğretmeni, Beyaz Eşya Eğitim Uzmanı ve öğretmen arkadaşları ile 3 ders kitabı hazırlamış ders kitabı yazarı ve Eski Kartal End. Meslek Lisesi Mezunlar Derneği başkanı olarak öğrencilere katkım olur mu, bakış açılarında farklılık yaratabilir miyim diye katılım sağladım.  Buradaki gözlemlerimi paylaşmak isterim.

 Organizasyonu mesleki kariyerinin başında 2 öğretmen arkadaşımız okul müdürünün öncülüğünde hazırlamışlar. Katılımcı şirket ve kurum sayısı azdı. Sanırım yeterince duyuru yapılmamış gelen öğrenci ve veli sayısı da azdı. Dostane önerim bu organizasyonların, öğrenci kariyer günlerinin geliştirilerek bütün okullarda daha çok katılımla yapılması.

Neden diye sorulacak olursa, öğrencilerin çoğunluğu, popüler kültürün etkisindeki alın teri ile para kazanıp evini geçindiren ailelerin çocukları, üretmeden, emek vermeden kolay para kazanılacağını sanıyor ve bu tür meslek arayışında.

Kariyer günlerine katılan, profesyonel iş yaşamında feyz almak için dinlediğiniz de yüzlerce dolar ödeyeceğiniz, şirket insan kaynakları yöneticileri ve şirket kurucuları öğrenciler için  iyi mesajlar verdi ve iyi rol modellerdi.

Sunumlara izleyici olarak katılan öğrencilerin bir kısmı, benim ve bizim dönem arkadaşlarımızı 44 yıl önce yaşadıkları kaygıları yaşıyor, sordukları benzer soruları soruyor benzer zıpırlıkları yapıyorlardı.

Aslında ne kadar şanslı olduklarının farkında değiller. Kültürel erozyon nedeni ile herkesin mesleki eğitim den uzaklaştığı, orta karar bir üniversiteden lisans mezunu genCin iş bulmak için torpil aradığı, bir Freze, CNC operatörü,  Elektrik ustası yada Dizel Motor ustasının asgari ücretin 3-4 katını kazandığı dönemde,  meslek lisesinde öğrenci olmak bir şans. Bu süreci iyi değerlendirip okulda, stajda ne öğrenirim, kendimi nasıl geliştirim diye çaba sarf ederse yaşam mücadelesine çok daha donanımlı başlar ve güçlü olur.

İş piyasası, Meslek Lisesi mezunundan son model bir CNC yi hemen kullanmasını beklemiyor, ancak verilen iş yeri eğitimlerini kolay ve hızlı alıp üretime aktarabilme becerisi var mı, iş disiplini almış mı bunları sorguluyor ve değerlendiriyor.

Gençler stajlarda kendilerine takım taşıtıldığından ve atölye temizletildiğinden yakındılar. Bu konuda onlara hak vereceğim, sadece kendilerinin çalıştığı işyeri olsa temizliğini kendileri yapıp misafirleri için çay suyu koyacaklardı.

Ancak öğrencilerin staj yaptığı iş yerlerinin insan kaynaklarına bir önerim olacak. Stajyerler için usta eğitici veya teknik öğretmenden destek alarak dönem başında size gönderilen müfredattaki uygulamaları olanaklar ölçüsünde öğrencilere uygulatın ve çocukların daha yüksek mesleki donanımla mezun olmasını sağlayın.

Kariyer günlerini önemsiyor, bütün Meslek Liselerinde yapılmasının yararlı olacağını  ve öğrencilerin bakışaçısını geliştireceğine inanıyorum, bu konuda katkı sunan herkesi alkışlıyorum.

Kendimden bir örnek ile yazı sonlandıracağım.

1979 yılında öğretmen okulu kazandığım yıl, Fen puanım ODTÜ fen fakültesini tutuyordu ancak ODTÜ nedir? Dil eğitiminin önemi vb konularda bilgi sahibi olmadığım için yakınımda gördüğüm rol model atölye ve meslek dersleri öğretmenimiz Atilla Atalay dı. Üstelik Vosvos’u da vardı.

O zaman, öğretmen okuluna gidip bende bir Atilla Atalay olmalıydım.

Pişman mıyım hayır.

Ama birileri rehberlik edip; yönlendirse, bir yabancı dilim olsa idi, kim bilir yaşam ve şans hangi kapılar açardı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.